Страницы

пʼятниця, 3 липня 2020 р.


  •  

«Не пам’ятаю назви, але обкладинка жовта», — 10 книг для безтурботних літніх днів

Карантинне літо має особливий присмак. Ти починаєш по-новому відчувати моменти, намагаєшся сповна прожити кожен день. У підбірці — 10 книг українських видавництв з яскраво-жовтими обкладинками, щоб ви могли насолоджуватися ними влітку: у парку, біля річки, у горах або й навіть на балконі.

Оксана Забужко «Планета полин» (Комора)

У цьому томі зібрано найважливіші есеї Оксани Забужко останніх двох десятиліть, присвячені постатям і подіям, які авторка вважає культурно знаковими для сьогоднішньої епохи кризи гуманізму. «Жіночі», «чоловічі» й «колективні», всі ці «портрети» об’єднує глибоко особисте переживання авторкою біжучої історії, в яку вона вписує своїх героїв — і цим виявляє в ній, хоч якій на позір катастрофічній, невидимий раніше життєствердний смисл.

Чіп Кідд «Перше враження. Як відрізнити хороший дизайн від поганого» (Vivat)

«Ця книжка — веселий і грайливий погляд на важливість першого враження в житті і в книжці від відомого дизайнера, майстра книжкових обкладинок Чіпа Кідда. На його думку, саме від першого враження залежить, на що ми відразу звертаємо увагу, як вибудовуємо взаємодію з навколишнім світом, чи готові витратити гроші на щось.
Автор, показуючи нам приклади дизайну — хорошого, поганого, абсурдного, геніального, — із гумором відкриває секрети, аналізує їх, як це може робити лише професіонал, оцінюючи все прискіпливим натренованим оком, від дизайну ранкової газети чи цифрових книг до обгортки плитки шоколаду. Автор показує нам часто непомітні красу і нездарність у тому чи іншому дизайні й доводить, що саме перше враження, усвідомлюємо ми те чи ні, має величезний вплив на наше сприйняття світу».

Алан Мур «Вартові» (Рідна мова)

«Вартові» — роман Алана Мура, відзначеного багатьма нагородами за комікси «В — значить Вендетта» і «Бетмен: Убивчий Жарт», і художника Дейва Ґіббонса, що працював також над «Зеленим ліхтарем». Це видання містить висококласні  сторінки з коміксу «Вартові: Абсолютне видання», а також ескізи, не публіковані раніше бонусні матеріали та нову передмову пера Дейва Ґіббонса.

Кріс Бейлі «Рік продуктивності. Експерименти з часом, увагою та енергією» (Наш Формат)

Справжня пристрасть життя автора цієї книжки — продуктивність. Він випробовував на собі найрізноманітніші методики та зрештою вирішив поставити експеримент: на рік відклав усі справи і почав перевіряти на собі мислимі й немислимі техніки підвищення ефективності. Протягом 365 днів він поглинав усю інформацію, яку міг знайти, медитував по 35 годин на тиждень, прокидався о 5:30, жив у повній ізоляції, спілкувався з гуру продуктивності, та в результаті описав найдієвіші техніки.

Проспер Меріме «Кармен» (#книголав)

Новела французького письменника Проспера Меріме розповідає про фатальне кохання баска Хосе до контрабандистки Карменсіти. Тут детально описані й розбійне життя, і звичаї та культура різних меншин та народностей Іспанії, і внутрішнє протистояння між обов’язком та пристрастю. Сюжет Кармен та образ героїні ліг в основу багатьох всесвітньо відомих музичних, художніх, кінематографічних творів.

Себастьян Сміт «Мистецтво суперництва. Чотири історії про дружбу, зраду й подвиги в мистецтві» (ArtHuss)

Арткритик, лауреат Пулітцерівської премії Себастьян Смі зібрав під однією палітуркою історії про чотири пари легендарних митців: Мане й Деґа, Пікассо й Матісса, Поллока і де Кунінґа, Фройда і Бекона. Це історії про суперництво й ревнощі, сліпі амбіції й богемне життя, а найголовніше — про видатну творчість і непросту дружбу між сильними митцями, які надихали один одного на подвиги — і штовхали один одного у прірву.
Майстер іронії та психологізму, Смі розповідає про любов і ненависть між вісьмома легендарними постатями на тлі бурхливого мистецького життя ХІХ і ХХ століть, а також про те, до яких злетів і катастроф привела їхня дружба.

Олена Рєзанова «Ніколи-небудь. Як вийти з безвиході і віднайти себе» (Моноліт-Bizz)

У вас ніби все «як у всіх», і на життя скаржитися не доводиться. Та іноді виникає таке відчуття, що, поки ви крутитеся мов муха в окропі, щось важливе проходить повз вас. Час стрімко летить, а ваші давні плани так і припадають пилом… Найгірша стратегія, застерігає читачів Олена Рєзанова, — консервувати мрію роками й байдикувати, натомість треба, хай і поволі, але невпинно рухатися до мети. І своє завдання вона вбачає в тому, щоб допомогти не тільки стати на шлях великих змін, а й не збитися на манівці. Треба лише вимкнути автопілот і взяти керування на себе. Ви дізнаєтеся, що власне талант, на брак якого частенько нарікають невдахи, не так багато важить для успіху, як усі довкола твердять. І нарешті збагнете, як підступитися до реалізації свого задуму, — у книжці вміщено практичні блоки, де йдеться про ефективні й не раз перевірені техніки.
А може, у вас немає ні мрій, ні бажань? Тоді, прочитавши книжку, ви добре знатимете, що робити, аби вони у вас з’явилися. Пошукайте себе там, радить авторка, де знайти не сподіваєтеся. І, можливо, в одній з наступних книжок ми прочитаємо про ваш шлях — шлях до успіху!

Авінаш К. Діксіт, Баррі Дж. Нейлбафф «Мистецтво стратегії. Путівник до успіху в житті та бізнесі від експертів теорії гри» (Видавництво Старого Лева)

Cтpaтeгiчнe миcлeння — цe миcтeцтвo пepeвepшити cупepникa, уcвiдoмлюючи, щo cупepник нaмaгaєтьcя пepeвepшити тeбe. Ця тема є особливо актуальною в Україні, де відчутний запит на зростання зрілості суспільства та якісних взаємин. Теорія гри пропонує ключ до нового погляду на світ та взаємодію між людьми, чому б ним не скористатися?

Ольга Лахоцька «Сонячна колісниця» (Скай Хорс)

Українське фентезі, яке розповідає про незвичайну дівчину Елі, для якої одного дня відкривається зовсім інший світ, світ можливостей та дивовиж. Вона набуває друзів, але й знаходить ворогів. Вона бачить і благородні вчинки, і підступи. Коли вона дізнається таємницю здійснення бажань, виявляється, що то не така вже й таємниця і що багатьом хочеться її досягти – і заради цього вони здатні на жахливі речі. Який же вибір зробить вона: зберегти серце чистим чи забруднити руки. 

Рафал Косік «Фелікс, Нет і Ніка та Банда «Невидимих» (АССА)

Перша книга популярної у всьому світі серії підліткового фентезі польського письменника Рафала Косіка. Герої бестселера «Фелікс, Нет і Ніка» — звичайні 13-річні підлітки з незвичайним умінням знаходити собі пригоди. Знайомтесь…
Фелікс — розумник та винахідник, який буквально з нічого може розробити геніальний план і нову модель робота. Нет — комп’ютерний геній, що примудрився потоваришувати зі штучним інтелектом. Ніка — дівчина-таємниця, здатна підкорити будь-яку вершину, серце хлопця і… силу тяжіння. Разом вони — непереможна команда,  яка повсякчас потрапляє в різні детективні історії і якій під силу протистояти шкільним хуліганам, банді грабіжників і навіть духам

Немає коментарів:

Дописати коментар