четвер, 2 квітня 2015 р.

Великодні писанки

                   

                                                         Українська писанка – як дитяча пісенька,
                                                    Як бабусина казка, як матусина ласка.
                                                    Сяду собі скраєчку, розмалюю яєчко:
                                                    Хрестик, зоря, віконце – стане воно, мов сонце.
                                                                                                    Анатолій Камінчук
Добігають оснанні дні, що наближають світлий Велекдень – час весняного оновлення природи і очищення людських душ. Ще трохи і наші господині розпочнуть чаклувати над пасочками, мазурками та візьмуться за розмалювання писанок.


Українська писанка – найунікальніший витвір української культури. Вона є невід’ємною частиною великодня. Яйце – це символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду. Воно має магічну силу – приносити добро, щастя, здоровя, захищати від усього злого.


Процес виготовлення великодніх яєць неймовірно захоплюючий і цікавий. У цьому переконалися учні Хорлупівської школи та дошкільнята дитячого садочка
 « Сонечко» , які зібралися у сільській бібліотеці на майстер-клас «Розфарбуй яйце», який підготували і провели директор будинку культури Лівак Надія, вихователь дитячого садочка Жабська Наталія та бібліотекар Грудік Ірина.

На Україні існує багато видів великодніх яєць: крашанки, крапанки, писанки, дряпанки, шкрябанки, мальованки, бісерівки, наклеянки тощо.


Діти багато дізналися цікавого і нового про великодні яйця, а також спробували самостійно опанувати різні техніки розпису яєць. Присутні дізналися, що писанки і крашанки – це не одне і те ж. Крашанки – це яйця, пофарбовані в один колір, їх їдять, діти граються ними у великодні ігри. Писанки роблять із сирих яєць – їх не варять, щоб не вбивати живу силу зародка. Малюнок на писанці є оберегом, який захищає людину від усілякого зла. Писанки дарують, зберігають, як священний талісман. Це символ радості і віри у світле Воскресіння Хрестове. Дівчата вмиваються водою, в яку опускають крашанку чи писанку, щоб бути  гарними.


Познайомилися діти і з дряпанками. На дряпанках орнамент видряпували голкою або металевим стержнем. Сподобалися учням і мальованки, які розписували фарбами за допомогою пензля.


Великодні яйця – це важлива частинка української культури, народних традицій. Тому ознайомлення з техніками розпису яєць є важливим у виховані у наших дітей поваги та шани до традицій українського народу.


 Про великодні писанки існує багато легенд. Одна з них говорить, що доля світу залежить від того, скільки писанок кожного року пишеться на великдень. Доки пишуться писанки , світ буде існувати. 

                            Отож, пишіть писанки. І світлого вам всім Великодня.




                                                              Фото на згадку
















Немає коментарів: