понеділок, 29 січня 2018 р.

Історична година «Квіти в полі, там де Крути…» (До 100 – річчя Дня пам’яті героїв Крут)


Уже багато років поспіль 29 січня наша країна на державному рівні вшановує відвагу і вічну пам’ять студентів-гімназистів, котрі в січні 1918 року полягли в страшному бою біля станції Крути, що знаходиться між Бахмачем і Ніжином, під час наступу більшовицьких військ.
26 січня 2018 року бібліотекар разом зі школою в приміщення Хорлупівської бібліотеки філії  провели історичну годину: «Квіти в полі, там де Крути…» (До 100 – річчя Дня пам’яті героїв Крут).
На столі рушник, на рушнику хліб, і червона калина, свічка, прапор України, ікона Божої Матері.

Бібліотекар Клінова Світлана познайомила присутніх з подіями тих часів.
Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю скропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишаться в історії, як символ національної честі.
В ході цих боїв загинули 300 молодих юнаків-героїв, які показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Вони студенти, курсанти віддали молоде життя в ім’я волі свого народу. Нерівний бій. Бій під Крутами, який на декілька днів віддалив захоплення Києва. Втрати сягали: до 300 юнаків, одна рота (до 30 людей) студентів і 10 старших. Бойовий наказ наша молодь виконала. Їхній подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незалежності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.
Ведучі Терещук Діана та Тарасюк Богдана розповіли про трагічні сторінки нашої історії, які відбулися 100 років тому, але залишаються в пам’яті прийдешніх поколінь.

У виконанні Басюк М., Басюк О., Демчук А., Бірюкової Л., Бортнік А та Кухарчук Б прозвучали патріотичні вірші та пісні.
Бібліотекар Клінова Світлана провела огляд літератури біля тематичної полички: «Герої Крут – для нащадків взірець».
На завершення історичної години усі присутні виконали Гімн України.

Крути ввійшли в історію України, як символ національної честі. І, ті хто загинув  у  битві під крутами назавжди залишаться в нашій пам’яті. Вони полягли, щоб ми  сьогодні жили у вільній і незалежній Українській державі. 


Немає коментарів:

Дописати коментар