середу, 28 жовтня 2020 р.

 76 РІЧНИЦЯ  ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ  ВІД  ФАШИСТСЬКИХ  ЗАГАРБНИКІВ.


       28 жовтня в Україні щорічно відзначається день визволення нашої країни від фашистських загарбників. Це святковий день, коли з нашої землі були остаточного вигнані війська нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни.

        З нагоди візначення цієї дати Хорлупівська бібліотека - філія підготувала книжкову поличку:

"Волинь в полум'ї війни" 


        Друга світова війна записана у всесвітню історію найбільш кривавими літерами – вона принесла розруху і горе мільйонам людей на всіх континентах.

В 1941–1945 роках на території України відбулися визначальні битви за визволення Європи від фашизму. Воєнні дії під час Другої світової війни на території України тривали 40 місяців — із 22 червня 1941-го до кінця жовтня 1944 року. 28 жовтня 1944 року - день остаточного вигнання  військ нацистської Німеччини та її союзників за межі сучасної території України. Битва за визволення України тривала 22 місяці. Дорога до перемоги над ворогом була довгою і трагічною.

Ціною неймовірних зусиль, ціною мільйонів життів вдалося зупинити агресора – кожен клаптик української землі рясно политий кров’ю наших захисників. Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло понад 3,5 мільйонів людей, а загалом протягом війни людські втрати в Україні склали понад 10 мільйонів військових і цивільних осіб. Було зруйновано понад 714 міст, 28 тисяч сіл, понад 16 тисяч промислових підприємств, 18 тисяч медичних закладів і 33 тисячі закладів освіти.

XXI століття.  Минають  і відлітають у вічність роки. Усе далі і далі відходять в історію трагічні події  Другої світової війни.  Та ніколи  не згасне в пам`яті людській подвиг і  велика трагедія українського народу, його битва, його перемога над фашизмом.  Назавжди в пам`яті залишаться імена тих, хто у грізний час встав на захист рідної землі, хто у нелегкому двобою ціною власного життя відстояв споконвічне право людини на свободу і життя.

Народ України схиляє голови перед пам'яттю тих, хто загинув на полях битв,  в таборах смерті, в підпіллі,  віддає глибоку шану ветеранам Другої світової війни, солдатським вдовам, дітям війни, які допомагали піднімати Україну з руїн, згадує всіх, чиє життя забрала війна, пам'ятає, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить сильнішим народ. Вона — запорука неминучості нашої перемоги сьогодні.


Немає коментарів:

Дописати коментар