суботу, 14 березня 2015 р.

Уклін тобі, Тарасе.


                                Шевченків біль. Він протинає нас.
                                І гнівом вибухає в кожнім слові.
                                І крізь віки іде сумний Тарас
                                Предтечею в терновому вінкові.
     Березень в Україні часто називають Шевченковим.
І це не випадково : щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим, неповторним. Тарас Григорович Шевченко - велика і невмируща слава українського народу. У його особі український народ ніби об’єднав найкращі сили й обрав співцем своєї історичної слави та гіркої долі, виразником власних сподівань і прагнень. Під думи народні налаштовував свою ліру Кобзар, тому й оживало в його полум’яному слові все те, що таїлося в глибині душі народу.
Як весна оновлює природу, так само поезія Великого Тараса оновлює наші душі, закликає бути чесними і милосердними, щиро любити свій народ,
свою Україну.
  10 березня в актовій залі  Хорлупівської ЗОШ І-ІІ ст. відбулося свято «Уклін тобі, Тарасе»,  яке підготували вчитель української мови та літератури Пахолюк Зоя Михайлівна, вчитель музики Новіцька Валентина Миколаївна, директор будинку культури Лівак Надія та бібліотекар Грудік Ірина.

 Ведучі свята Слива Ангеліна та Тарасюк Любомир мандрували Тарасовими шляхами, зупинялися в Петербурзі, на чужині, в холодних казематах Петропавлівської фортеці на засланні,  в казахських степах.

 Задушевно прочитали вірші Демчук Адріана, Басюк Мілана, Басюк Олександра, Бортник Ангеліна, Кухарчук Богдана, Протасюк Андрій, Бірюкова Лариса, Терещук Діана, Шаляпін Віктор, Шокало Андрій, Тараюк Багдана. Прозвучали пісні у виконані Русенко Альони, Бортник Валентини, Несмянович Світлани, Протасюк Маріанни. 

Слова вдячності великому Кобзареві линули і від наймолодших учасників свята Слушаєвої Вікторії, Лихач Ярослави, Журавльової Діани, Грудік Яни-Марії. 




Майстерно зіграли ролі мами  та маленького Тараса Вовк Мар’яна та Калецький Артем.



 На святі були використані відеопрезентації , які підготувала бібліотекар Грудік Ірина,  а також присутні мали можливість переглянути виставку робіт пресвячених Тарасу Шевченку,  та літературу про великого Кобзаря,  яку підготували директор будинку культури Лівак Надія та бібліотекар Грудік Ірина.




Минуло багато років від дня народження Т.Г.Шевченка – славного сина українського народу але й сьогодні його слово живе між нами. Шевченко – це наша душа , наша мудрість, наша сила. Які б нещастя і муки не випадали на долю нашого народу він вистоїть, якщо з ним буде Шевченко його слово. Він завжди підтримував і підтримуватиме нас, додаватиме снаги. Тож нехай «Заповіт» Великого Кобзаря стане заповітом для нас у справі збереження мови народу, звичаїв, пісень. Нехай вогонь його душі запалить у наших серцях іскру Віри, Надії, Любові до рідної землі, свого народу, рідної України.
                         Пошли нам, Отче, мудрості й снаги,
                        А в душах світлі помисли нисти.
                        Прости за все, Тарасе дорогий,
                        Пророче, Батьку, Світоче, прости!


                                                     
                                                          Шевченків біль. Він протинає нас
                                                          І гнівом вибухає в кожнім слові.




Немає коментарів: