неділю, 23 серпня 2020 р.


Про Україну та українців: 13 книг до Дня незалежності
24 серпня Україна святкує День незалежності. І до цього чудового свята ми зібрали для вас 13 книг від Старого Лева про найрізноманітніші куточки нашої країни та людей, завдяки якій Україна є такою, як вона є.
 
 
Розпочнемо з книги про Україну у всій її красі – «Ukraїner. Країна зсередини». Ця книжка народилася з майже трирічної мандрівки Україною — ​від Слобожанщини до Закарпаття, від Сіверщини до Таврії — та з сотень історій людей, котрі день за днем творять нашу країну. На її сторінках для вас відкриються як відомі місця, так і заховані від людських очей куточки України. Однак всі вони – неймовірні і чарують своєю красою та автентичністю. Зрештою, ця книжка про сучасну країну, якою варто пишатися.
 
 
Не менш важливо згадати і кримськотатарську книжку «Кримський інжир», в якій зібралися сучасні твори кримськотатарською та українською мовами. На сторінках антології ви знайдете історії про Крим та народ, який, попри всі історичні та політичні реалії, намагається зберегти свою мову, культуру, релігію, світогляди, творити свою літературу. Усіх їх єднає тема Криму – не лише як географічної точки, а й як дому та місця національної ідентичності. Зрештою, «Кримський інжир» – інтелектуальний діалог між кримськими татарами і українцями, який допоможе нам пізнати одне одного через літературу. 
 
«Загублений острів» Наталі Гуменюк
 
Інша значуща книга від Старого Лева також присвячена темі Криму. «Загублений острів» – збірка репортажів з окупованого Криму, написана журналісткою Наталею Гуменюк. На її сторінках авторка ділиться розповідями про життя півострова, куди їздила упродовж 2014–2019 рр. Розкриває справжні історії і трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року: підприємці та пенсіонери, кримські татари, студенти й громадські активісти, правозахисники та військові, люди з різними політичними та ідеологічними поглядами відверто розповідають свої історії життя в окупованому Криму. 
 
«Я і КонституціЯ» Лариси Денисенко, Олександра Ількова, Андрія Стельмащука, Альони Шуліми
 
Там, де незалежність, — там і конституція. Про цей основний державний документ, наші права, свободи і обов’язки, роботу нашої країни та державних органів і багато іншого йдеться у книжці «Я і КонституціЯ». Автори у простий спосіб розповідають юним українцям про те, що вони можуть робити, на що мають право і чого не повинні допускати у ставленні до себе. А також про те, що для них може зробити держава. Бо, хоч всі ми різні, усіє є громадянами України та маємо однакові права.
 
«#НАШІ на карті світу» Уляни Скицької
 
Яка ж Україна без українців? Саме про людей із українським корінням чи місцем народження, якими захоплюється увесь світ, й розповідає книга «#НАШІ на карті світу» Уляни Скицької. Під однією обкладинкою зібрано 80 історій про НАШИХ людей, які зробили чималий внесок у людську історію. Тут ви натрапите на всесвітньо відомих особистостей (від фізика-першовідкривача Івана Пулюя та легенди оперної сцени Соломії Крушельницької до митця-супрематиста Казимира Малевича та короля поп-арту Енді Воргола), а також тих, чиї імена не такі відомі, як їхня праця (Володимир Хавкін – імунолог, який своїми вакцинами врятував життя мільйонам; підкорювач Антарктиди Антон Омельченко; автор найвідомішої різдвяної мелодії у світі Микола Леонтович та інші). Ця книга доводить, що перелік видатних українців не обмежується іменами Шевченка, Лесі Українки та Грушевського. Насправді, наші люди всюди Підморгує
 
240 грн225 грн
У КОШИК Icon
 
Це трикнижжя – уже про сучасних українців у світі літератури. Одразу три книги душевних і глибоких інтерв’ю розкриє перед читачем найзнаковіших письменників нашої країни. Вони – про авторів, які слово за словом сплітають український літературний простір: є тут Юрій Андрухович, Василь Голобородько, Лариса Денисенко, Іван Дзюба, Іван Драч, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Іздрик, Ігор Калинець, Іван Малкович, Дмитро Павличко, Тарас Прохасько, Ірен Роздобудько, Юрій Винничук, Василь Герасим'юк, Роман Іваничук, Володимир Рутківський, Мар'яна Савка, Василь Шкляр та ін. Тож якщо ви бажаєте поглибити своє розуміння українського літературного процесу, його тяглості, прочинити двері у творчу майстерню письменників – беріться за «RECвізити».
 
 
Перелік регалій Митрополита Андрея Шептицього вражає, а вплив на різні сфери життя українського народу важко переоцінити. На сторінках своєї книги Мирослав Маринович подає ґрунтовний аналіз спадщини Митрополита з точки зору її відповідності та/або невідповідності принципу «win-win». Автор розповідає, як принципи, якими керувався Андрей Шептицький у своїй діяльності загалом, можна застосувати в економічних, національних відносинах сучасної України й міжособистісних стосунках, культурному і релігійному житті, та яку роль це може відіграти в найближчому майбутньому нашої держави та світу.
 
Серія «Від А до Я»
 
Підготували цікаві книжки про відомих українців не лише для дорослих, а й для маленьких читак. Одразу п’ять абеток-енциклопедій розкажуть малечі найцікавіші факти про відомих постатей: великого митрополита Андрея Шептицького; талановитого живописця, ґравера, письменника, співака, скульптора Тараса Шевченка; Каменяра, Вічного революціонера, енциклопедиста й письменника Івана Франка; мрійника, мандрівного філософа та педагога Григорія Сковороду; фантастичного сонячного письменника Богдана Ігоря Антонича. Цікавинки від літературознавців і дослідників та яскраві ілюстрації допоможуть малечі дізнатися про цих геніїв те, чого не пишуть у підручниках, і проллють світло на невідомі життєві історії знаменитих українців.
 
«Ключові клапани» Павла Коробчука
 
Для шанувальників романів маємо теж чудовий варіант – «Ключові клапани» Павла Коробчука. Адже ця книга – художня історія України останніх трьох десятиліть від проголошення незалежності. На цьому історичному тлі розгортається розповідь про чотирьох друзів, що розкриває найгостріші миті минулого нашої країни та те, як міг би змінитися напрямок руху держави в той чи інший момент. «Мені хотілося поєднати вже майже тридцятиліття в одну цілісну історію, три різні епохи, покоління, способи і формування мислення, стереотипи, меми й ідеї, зміну ставлення суспільства до влади, зміну ставлення особистості до історії й моралі», – розповідає про книгу сам автор.
 
«Іван і Феба» Оксани Луцишиної
 
Якщо попередня книга розкриває перед читачем останні десятиліття України, «Іван І Феба» переносить в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності. А локаціями роману стають Київ, Львів та Ужгород. Авторка розповідає про життя головних героїв – Івана та Марії (поетки, що називає себе Фебою), – а на тлі показує зміни країни від Революції на Граніті й у кілька наступних років та людину, яка намагається відійти від наслідків радянського часу і почати жити у незалежній країні.
 
«Амадока» Софії Андрухович
 
У цій історії Софія Андрухович охоплює кілька місць та епох, присвячуючи велику увагу Україні. Навіть назва книжки – «Амадока» – походить від назви найбільшого в Європі озера, розташованого на території сучасної України. Втім головна тема «Амадоки» – не озеро, а історія як така та вміння її забувати/пам’ятати. Це роман про те, що нічого не зникає безслідно, зв’язки та паралелі між минулим і сьогоденням з часом можуть не стоншуватися, а глибшати, а пам’ять окремої людини та цілих поколінь ховає у собі багато таємниць.
 
«Родинна абетка» Мар’яни Савки
 
Ще одна книга для дітей, яка мусить бути у кожній українській домівці. Завдяки «Родинній абетці» з віршиками Мар’яни Савки та ілюстраціями Володимира Штанка малеча пізнає найголовніші слова на кожну літеру української абетки. Вона – про усе близьке й знайоме, що оточує дитину від народження: мама й тато, бабусі й дідусі, рідний дім, рідна вулиця, школа і книгарня, улюблені іграшки, тварини й комашки, небо і зорі, Карпати… Вона про Україну, що виростає з дитинства.
 
 
Бо, «Країн багато на великій карті,
Та серед них — вона, твоя єдина.
Її люби і будь завжди на варті,
Бо це твоя земля, це Україна».
 
«У будні і свята» Дарії Цвєк
 
Завершимо нашу десятку на смачній ноті, тобто книжці Підморгує Адже Україна славиться своєю смачною кухнею! ЇЇ яскравою представницею є галицька кулінарна майстриня Дарія Цвєк, рецептами якої користуються господині й господарі всієї країни та за її межами. В одній з її книг – «У будні і свята» – зібрані рецепти страв на щодень цілого року: від звичайних закусок до переліку наїдків до різдвяного чи великоднього столу. А чудові підказки і поради допоможуть приготувати найапетитніші смаколики і досвідченим кулінарам, і тим, хто лише починає свій шлях у світ української кухні.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар