середу, 12 серпня 2020 р.


Поки ще літо: книжки і кіно для літературного серпня
Серпень — ягідний і сонячний час, але туманні ранки нагадують, що треба встигнути насолодитися літом! Вечорами ж обов’язково заварюйте улюблений чай чи какао, загортайтеся у затишний плед і дивіться книжкове кіно або ж читайте екранізовані книжки. У сьогоднішній добірці – трохи мандрів далекими країнами і кілька життєвих історій про різні шляхи до себе.
 
Фільм Шона Пенна «Тепер я йду у дику далечінь» за мотивами книжки Джона Кракауера «У дикій глушині»
 
Здається, розповідати, хто такий Кріс Мак-Кендлесс, вже не потрібно. Майже 30 років його долею цікавляться мільйони. Про волоцюгу видано безліч матеріалів (статті, книга, альбоми), знято фільми, а місце, де він знайшов останній прихисток, притягувало роками шукачів пригод і сенсу. Навіть якщо спосіб життя мандрівника вам чужий, а мотиви незрозумілі, познайомитися з ним варто.
 
Попереду в читачів і глядачів документальної історії будуть безкраї американські простори: бурхливі річки, пустеля, кілька штатів і неприборкана дика Аляска.
 
У книжці автор зосереджений на особистості Кріса, його пошуках, переживаннях, власних здогадах. Але й опис місць, де бував реальний і вже легендарний мандрівник, в романі деталізований. Саме під час перегляду фільму вам забиватиме дух від краєвидів: дорожня романтика, могутні стихії, безмежні ліси Аляски і маленька людина сам на сам із собою.
 
 
 
Фільм Ганнеса Голма «Людина на ім’я Уве» за мотивами книжки Фредеріка Бакмана «Чоловік на ім’я Уве»
 
Комедійно-драматична історія про стариганя із прикрим характером, який ненавидів сусідів, ускладнював усім довкола життя і постійно був невдоволеним, розчулює до сліз.
 
Фільм і книжка про чоловіка на ім’я Уве — це гімн людяності і взаємопідтримки. Часто за образом негативного персонажа ховається біль і втрати. Як почуваються ті, кого старість «викидає за борт» життя, коли вони втрачають найдорожчих, а разом з ними — сенс?
 
Якщо вам не вистачає добрих емоцій, не відкладайте на потім щиру і сердечну оповідь про важливе.
 
 
 
Фільм Шерон Меґуайр «Щоденник Бріджит Джонс» за мотивами однойменної книжки Гелен Філдінґ
 
Ви не знайомі з Бріджит Джонс? Треба виправляти цей недогляд.
 
Інколи так хочеться поніжитися вдома і подивитися чи почитати щось смішне, щире і максимально наближене до простих буднів. Книжки про Бріджит Джонс не просяться на «високу» полицю, але мільйонні наклади і читачі у всьому світі доводять: це те, що дуже нам потрібно.
 
Жінка, якій за тридцять, невдало закохується, потрапляє в халепи, має невеличкі проблеми з алкоголем і обіцянками самій собі. На роботі і в родині не все ідеально, але Бріджит вміє іронізувати і сміятися з себе, ситуацій і після кожного потрясіння оговтуватися та йти далі. Коли втома, поганий настрій чи глобальне життєве розчарування — час вмикати фільм чи розгортати книжку про милу і кумедну Бріджит, вона точно підтримає і нагадає, що ти не одна/один.
 
 
 
 
 
Фільм Гоакіма Роннінґа, Еспена Сандберга «Кон-Тікі» за мотивами книжки Тура Ґеєрдала «Кон-Тікі»
 
Є дороги, які не обираєш, вони прикликають тебе, притягують, і вибору нема – треба просто погодитися.
 
Тур Ґеєрдал, норвезький студент, цікавився культурою та розселенням різних народів світу. Однією з найбільших його мрій було потрапити у найвіддаленіші точки Тихого океану, а саме на Маркізькі острови. Після цього досвіду ним заволоділа інша ідея: пропливти на плоті, сконструйованому за старовинним методом, далекий шлях через океан. Саме так, за його версією, з Південної Америки люди дісталися Полінезії й освоїли ці землі. Експедиція була названа Кон-Тікі, ім’ям, що згадувалося у міфах і легендах полінезійців.
 
Про стихію, виклики і випробування вийшов документальний фільм 1950 року і написана книжка. У 2012 році в прокаті з’явилася історична стрічка про складну мандрівку через океан кількох впертих чоловіків. Історія експедиції «Кон-Тікі» — це історія про незламний дух і величезні ресурси людей на межі можливого, які одержимі мрією.
 
 
 
Фільм Раяна Мерфі «Їсти, молитися, кохати» за мотивами однойменної книжки Елізабет Ґілберт
 
Ще одна екранізована історія, що відгукнеться найперше жінкам із досвідом, які втрачали себе, почувалися розгубленими серед нібито успішного життя і в один із моментів зрозуміли, що чоловік поруч у ліжку став чужим.
 
Елізабет Ґілберт прожила дивовижну історію зцілення і пізнавання себе самої. Емоції і досвіди, описані в книжці, а також вдало екранізовані в однойменному фільмі, глибоко торкають найсокровенніше.
 
Ви побуваєте в Італії, Індії та на Балі, посмакуєте, подивуєтеся і помедитуєте. Для того, щоб знайтися із собою, треба спочатку навчитися тішити тіло їжею і всілякими приємностями, наповнювати душу спокоєм молитви і медитації, а вже тоді настане час любові. Їсти, молитися, кохати — чудовий девіз для тих, хто прийшов насолоджуватися життям.
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар