понеділок, 20 квітня 2020 р.


12 дитячих книжок для дорослих
«Дитяча література – це лише для читачів від 2 до 12 років». На жаль, таке упередження існує серед дорослої аудиторії, де дитячу літературу прийнято читати лише тим, хто ходить до початкової школи. Проте, ми хотіли б нагадати всім прекрасну фразу Клайва С. Льюїса, який сказав, що кожна людина колись стане настільки дорослою, що знову почне читати казки. До того ж дитяча література це не тільки казки, тому ми додали до Зимового Бінго пункт про дитячу книжку, і далі ми порадимо вам декілька цікавих дитячих книжок.
Полина АфанасьеваYakaboo
 «Королівство Рафінованого Сміху» Роман Росіцький
Якщо ви думаєте, що шпигунські пристрасті вирують лише в Голлівудських кінострічках, то ми хочемо вас здивувати. «Королівство Рафінованого сміху» – це чи не найперший дитячий український шпигунський твір. У казковому королівстві Білонерія заборонили сміх, бо він впливає на працездатність. І тепер люди, хоч і багато працюють, але дуже нещасливі. Та кожна заборона створена для того, аби її оминути. Сміх починає потрапляти в Білонерю контрабандою, але вся вона залишається в стінах головної міської канцелярії. Чи вдасться мешканцям королівства повернути своє право на сміх – читайте в книзі.
Роман Росіцький написав дуже смішну книгу, яка закладає багато думок у голови дорослих. Тому ми радимо почитати цю книгу, гарно з нею відпочити та віднайти той прихований сенс, який заховався між сторінок.
 «Гості на мітлі» Володимир Рутківський
Автор екранізованого твору «Сторожова застава» написав цікаву казку в стилі магічного реалізму. Стара відьма разом зі слугою, котом Аристархом, приїздить у своє рідне село. Спосіб для прибуття вона вибрала класичний – ступа з мітлою. Метою відрядження відьми був пошук дівчинки, яку необхідно викрасти на Лису гору. Спочатку все йшло за планом, але коли втрутилися друзі дівчинки, відьмі стало непереливки.
Ця магічна казка здатна розігріти навіть найбільш скам’яніле серце, бо кожна людина колись була маленькою. Юні герої дуже віддані своїй дитячій дружбі та на власному прикладі показують, яка модель поведінки підходить вихованим та порядним людям.
«Велика книга кролячих історій» Женев’єва Юр’є
Ця книга – витвір мистецтва. У ній не тільки цікаві та повчальні історії про велику сім’ю кроленят, але й неймовірні ілюстрації французького художника Лоїка Жуанніго. В одній кролячій родині підростають милі, але дуже непосидючі кроленятка – четверо синів і донечка. Вони й на мить не вгомоняться й раз у раз потрапляють у дивовижні пригоди. Цікавою подорожжю для читача стануть не лише історії, але й ілюстрації, які можна розглядати годинами.
 «Бартімеус. Книга 1. Амулет Самарканда» Джонатан Страуд
У Лондоні чаклуни захопили повністю всю владу, але пересічні громадяни не знають, що насправді єдиний хист чаклунів – це виклик демонів, а вже вони виконують усі магічні доручення. Так і головний герой книги юний маг Натаніель викликає одного з найбільш древніх демонів Бартеміуса, аби він допоміг хлопцю помститися.
«Амулет Самарканда» – це перша з трьох книг про пригоди Бартімеуса та Натаніеля. Магічний світ у цих книгах досить самобутній, тому читати цікаво. Для тих, хто любить фентезі, ця книга – вдалий вибір.
«101 далматинець» Доді Сміт
Казка, знайома з дитинства, цього року отримала україномовний переклад. Історія побачила світ у 1956 році, і з того часу була екранізована, отримала продовження та мультиплікаційну версію. Історія розповідає нам про двох чудових собак-далматинців, що живуть у пана та пані Любеньких. У родині панує щастя й кохання, і його стає навіть більше, коли народжуються п’ятнадцять чудових цуценят. І все в родини гаразд, поки на арену не виходить пані де Ярвол, яка має на меті зробити собі біле плямисте пальто.
Ця книга вже стала класикою дитячої англійської літератури. Видання настільки красиве та гарно проілюстроване, що така книга точно подарує годину цікавого читання та приємних вражень.
«Леля з будиночка на дереві» Юлія Лящинська
Звичайна дівчинка Леля живе зі своїми батьками в незвичайному двоповерховому будиночку на дереві, а саме на великій старій черешні. Цей будинок сім’я отримала в спадок від свої прабабусі Стефанії. І все було в родини гаразд, допоки одного дня з’являються лихі сусіди, які хочуть відібрати їхній затишний дім на втіху своєму розбещеному синку, якого дівчинка називає Свинопринцом. Саме про те, як кмітлива дівчинка Леля рятує свій дім, і буде ця історія.
Динамічний розвиток подій та гарні малюнки в книзі роблять читання цікавим як дітям, так і дорослим. Історія про дружбу, кмітливість і порядність має певну мораль та правильну модель поведінки, тому таке читання не лише розважає, але й може навчити на власному правильному прикладі.
 «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальд Дал
Чарлі – чи не найкращий хлопчик у своєму місті. Він поважає старших, любить і допомагає батькам, гарно вчиться й має мрію – з’їсти велику шоколадку самому. Але родина Чарлі дуже бідна, тому він має змогу скуштувати шоколад лише раз на рік, а саме у свій день народження. Чарлі зовсім нежадібна дитина, тому він завжди розділяє свою плитку порівну між усіма членами родини. Одного разу в місті лунає звістка – Віллі Вонка, власник найбільшої шоколадної фабрики, вирішив запросити п’ятеро дітей до себе на виробництво! Вхід лише за золотими квитками, що сховані в плитках шоколаду. Ця історія розповість про те, як Чарлі потрапив до фабрики і які відкриття на нього там чекали.
Історія Роальда Дала була успішно екранізована, тому багато хто не звертається до першоджерела для порівняння. Та ми радимо прочитати книгу, а потім влаштувати сімейний перегляд фільму з великою порцією найкращого шоколаду.
 «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Люсі Гокінґ, Стівен Гокінґ
Люсі Гокінґ, дочка відомого фізика Стівена Гокінґ, запрошує читачів поринути в космічну подорож, й аби перетворити її на ще більш захопливу пригоду, ця подорож відбуватиметься верхом на астероїді. У цікавій і неординарній формі в книзі розкривають найцікавіші загадки Всесвіту, а для найбільш легкого сприйняття, важливі наукові факти переплетено з веселими й часом небезпечними витівками. Це історія про дружбу та космічні мандри, яка розповідає про те, як влаштований світ.
Іноді, аби розібратися в складних поняттях, треба трішки магії та дитячої неупередженості. Саме тому «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» може бути цікавою як найменшим, так і дорослим читачам, бо це дуже захоплює – знати, як влаштований Всесвіт!
 «Пригоди Тома Сойєра» Марк Твен
Ще одна класична історія, на якій зростало не одне покоління. Історія маленького непосидючого хлопчика Тома Сойєра не може лишити читача байдужим, бо харизма, відкритість та талант потрапляти в різні історії роблять життя Тома і його бабусі ну зовсім нетривіальним. Одного разу Том стає свідком злочину й саме з цього моменту життя хлопчика зміниться.
Марк Твен створив не одну історію, але саме «Пригоди Тома Сойєра» всі люблять та шанують уже кілька століть. Ми радимо не відкладати в довгий ящик читання цього оповідання, а звернутися до нього найближчим часом, бо це дійсно квиток у дитинство для кожного.
 «Диваки і зануди» Ульф Старк
Історія Ульфа Старка «Диваки і зануди» розповідає про дванадцятирічну дівчинку Симону, життя якої робить крутий поворот. Вона переїздить із мамою до нового будинку до вітчима, їй доводиться змінити школу, а ще й улюблений пес зник. Коли в школі дівчинку приймають за Симона, вона охоче приймає цю версію й починає удавати із себе хлопчика. Але, усе стає недоречним, коли Симона закохується.
Ця книга дуже тепла й легка, читати її приємно, як і всі інші книги Ульфа Старка. Родинне тепло, перше кохання, радість і туга за тим, кого треба відпустити – саме ці почуття розкриваються на сторінках книги. Тому, ми радимо її тим, хто полюбляє родинні історії та шкільну романтику.
«Комп і компанія» Ганна Коршунова
Ця історія розпочинається влітку й на кожній сторінці книги сяє тепле сонце. Влітку можна знайти безліч пригод і несподіванок, варто лише відволіктися від комп’ютера і звернути увагу на навколишній світ. Головний герой книги Владик виріс у місті, тому не уявляє свого життя без новітніх технологій. На літніх канікулах йому доводиться поїхати за місто, де Інтернету майже зовсім нема, і це здається хлопчику каторгою. Проте, уже за кілька днів хлопчик поринає у вир цікавих подій – вартує на таємних тренуваннях із новими друзями, рятує від шахраїв шкільний комп’ютерний клас, і навіть вигадує безліч причин, аби залишитися в селі до кінця літніх канікул.
Книга «Комп і компанія» Ганни Коршунової стала «Дитячою книгою року» за версією ВВС – ще одна причина познайомитись із твором, аби згадати, що є світ поза комп’ютерним монітором, і він захоплюючий.
«Таємний сад» Френсіс Бернетт
«Таємний сад» занурює читача в історію життя маленької дівчинки, яка в зовсім юному віці втратила батьків. Звісно, дівчинка обурюється на увесь світ за те, що залишилася сама-одна, втрачає надію, але доля заводить її в таємничий сад, який повністю змінює її світосприйняття.
Ця історія бринить дивами – простими і зрозумілими. Такі книги полишають глибокий слід і душі людини та формує бачення навколишнього середовища. Недарма кажуть, що краса ховається в очах людини, яка дивиться на світ і сприймає його.

Немає коментарів:

Дописати коментар