пʼятницю, 24 квітня 2020 р.


Цей «дощ» надовго: що почитати під час карантину






Уряд оголосив надзвичайну ситуацію до 11 травня 2020 року. Не претендую на винятковість, але вважаю, що читання дозволить нам краще пізнати себе й вийти з випробувань сильнішими. А все тому, що будь-яка талановита книга, в тому числі й ті, що я пропоную, мають енергію, яка надихає читача. Отож:

Тесс Геррітсен «Грішна»




Цей трилер передусім рекомендую тим, хто любить гострий сюжет і жахливі подробиці злочинів. Авторка світових бестселерів Тесс Геррітсен майстерно змальовує картини, від яких в читача йде мороз по шкірі. Але робить вона це з єдиною метою: глибше й виразніше показати мотиви злочинців та розкрити методи слідчих.
В центрі розповіді роману «Грішна» — судовий експерт Мора Айлс і детектив Джейн Ріцоллі. Вони розслідують два вбивства — молодої монашки в жіночому монастирі і невідомої жінки, чиє знівечене тіло знайдено у закинутому ресторані. При цьому глибоко, за знанням справи, описується експертна робота патологоанатома Мори Айлс, яка, власне, й рухає слідством, поки детектив Ріцоллі страждає від ранньої вагітності. Проте анатомічні подробиці автопсії посилюють зацікавлення читача — кожен новий факт, здобутий медичним експертом, просуває сюжет в несподіваному напрямку. Якось Тесс Геррітсен зізналася, що мусила довго й наполегливо вивчати професійні таємниці медичних судових експертів і консультуватися з ними під час написання романів. Ці зусилля увінчалися успіхом. Жодна деталь, жодна дрібниця не викликають сумніву, що саме так і відбувається судово-медичне встановлення причин смерті жертви злочину. Дослідження Мори Айлс виводять слідство на далеке індійське селище Бара, де кілька років тому сталося жахливе масове вбивство. Але яким чином молода монашка до нього причетна? Ніяким. Бо разом із нею покалічили в монастирі і старшу послушницю, яка знала те, що могло призвести до фінансової катастрофи міжнародної корпорації та людей, які виконували її завдання.
Втім, подальшу інтригу сюжету читач мусить пізнати сам. Заодно мабуть варто наголосити, що видавництво випустило всі чотири бестселера американської авторки — «Хірург»«Двійник»«Грішна»«Асистент», які можна придбати комплектом за дуже привабливою акційною ціною.

Василь Шкляр «Характерник»


Цей автор не потребує багатослівних рекомендації. Я читаю його з далеких 70-х років минулого століття, з часу виходу його прозової збірки «Перший сніг». І завжди дивуюся вмінню автора точно, кількома виразними штрихами, зобразити характер героя і обставини, в яких він діє.
Новий роман «Характерник» поповнив його полицю історико-пригодницьких книг, які вже полюбилися читачеві. В ньому розповідається про життя Запорізької Січі у другій половині ХVII сторіччя, коли там верховодив кошовий отаман Іван Сірко. Він виступав проти підписання Переяславської угоди й відмовився від присяги московському царю Олексію Михайловичу. Легенди передають про надзвичайні, майже, містичні здібності кошового отамана, який міг прочитати людину, як книгу. Іван Сірко часто міняв свої політичні погляди, але все життя виступав проти експансії на українські землі Москви. Ця боротьба часом давалася нелегко. Але кошовий отаман не програв жодної битви. У боротьбі проти царату використовував не тільки зброю, але й дипломатію, шпигунські інтриги й свої надлюдські таланти. Про одну з таких багатоходових операцій й розповідає в новому романі Василь Шкляр.


Нещодавно у Клубі вийшла новинка від Василя Добрянського — «Помилка капітана Жеграя».
1918 рік. Капітан поліції Клим Жеграй отримав важливе завдання від гетьмана Скоропадського: розслідувати три злочини у повітовому місті Радомислі, де з невідомих причин зникають німці, і особисте прохання гетьмана — розшукати юну дружину його приятеля генерала Савицького. Слідчий й не уявляє, що на нього чекатиме у тому містечку.


Наталія Дурунда «Зрада»



Молода письменниця, дипломантка Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» Наталія Дурунда пропонує читачам роман «Зрада», який, я впевнений, сподобається жіночій аудиторії і всім тим, хто захоплюється любовними історіями й трагічним коханням. Такі книги, як і детективи, мають великий попит.
В маленької дівчинки Асі помирає мама. За нею починає доглядати сусідка студентка Марина. Батько дівчинки, відомий хірург Роман Богданов раптом закохується в Марину. Ася їх поєднує, вони одружуються. Але через п’ятнадцять років у сім’ї стається криза. Ася закохалася в Гордія, сина Романового друга. Проте Гордій до неї холодний. Він червоніє й розгублюється у присутності Марини. Закохався й нічого з собою не може вдіяти. Марина це бачить й переживає за сімейний лад. Однак і сама відчуває, що серце нерівно б’ється до Гордія. Який вибір зробить жінка? Мабуть, досить несподіваний. Щоб дізнатися про нього, необхідно прочитати захопливий роман «Зрада».

Таня П’янкова «Чужі гріхи»



Цей роман за напругою й динамікою сюжету нагадує Стефаниківську новелу. Для розваги його читати не вдасться. Надто багато в ньому людських переживань на межі життя і смерті. Перед Великоднем від вибуху старого снаряду на городі гине дівчина Гапія. Перед цим вона тихо зізналася матері Юстині, що вагітна. Але не сказала, від кого. Вибухом вагітну розірвало на куски. Збожеволіла мати разом з односельцями збирає плоть дочки у відра і все питає: «Дитинка де? Де дитинка?». Юстина згадує, що на Гапію небайдуже поглядали два брати Патики — Петро і Михайло. Спорядивши у труну розірване тіло Гапії, мати вирішує, що ці два одружені чоловіки зґвалтували дівчину. Забігаючи наперед, слід сказати, що в принципі так воно і було. Юстина в’яже дві ляльки з кусочками плоті дочки й дарує їх Петрові та Михайлові. До сорокового дня по смерті Гапії над ґвалтівниками має відбутися кара.
Авторка талановито й переконливо зображає життя карпатського села, вміло будує динамічні діалоги. Попри широке використання місцевого діалекту й говірки, читач пірнає у вир почуттів і подій, без проблем розуміє всі нюанси психологічних переживань персонажів. А що сталося з братами Патиками та подарованими ляльками? Це стає відомо буквально на останніх сторінках захопливої розповіді.

Василь Тибель «Как заработать на своем огороде и не превратиться в раба»



Стоп-стоп! І не треба мені зауважувати, що ця книга не художня, тим паче не українською. Я цей огляд пишу, коли вам пора у сад та на город, особливо якщо вони біля вашої оселі. Карантин — карантином, але квітень запрошує до роботи. Одне другому не заважає, якщо ви і ваша сім’я маєте де господарювати. Весна нагадує, що все буде гаразд. Ми переживемо пандемію і вийдемо сильнішими. Господарюйте на здоров’я. Тим паче, що книга написана талановитим прозаїком, автором відомого роману «Бурштин», лауреатом премій Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Василь Тибель — знаний садівник і городник. Його поради ґрунтуються на багаторічному власному досвіді. І читаються нерідко, як захопливий детектив. Ось, наприклад, скажіть. Коли з’явилася в Україні картопля? Чому її спочатку суворо забороняли? Або навіщо деякі господарі напровесні поливають аґрус, смородину окропом?
До речі, в арсеналі автора є й інша книга «Как обустроить сад и заработать на нем». Її також можна замовити на сайті видавництва КСД.
А для багатьох читачів хочу повідомити: дайте час, видавництво надрукує ці книги й українською. Головне — пережити світову і глобальну кризу, викликану пандемією небезпечного вірусу. 
Автор: Василь Добрянський

Немає коментарів:

Дописати коментар