пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Хорлупівська бібліотека філія представляє представляє калейдоскоп цікавих  повідомлень «Світ цікавих фактів»
Цікаво знати,  що  11 липня    Всесвітній день шоколаду
Любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day ). День шоколаду вперше був придуманий французами в 1995 році.

Є думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори, які вперше доставили його до Європи, охрестили ласощі «чорним золотом» і використовували для зміцнення фізичних сил і витривалості.

Дещо пізніше споживання шоколаду в Європі обмежувалося лише аристократичними кругами. Видатні жінки вважали шоколад афродізіаком. Так, у матері Терези була пристрасть до шоколаду, а пані Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті. Лише на початку 20-го століття з появою промислового виробництва шоколадом змогли насолодитися і люди, які не відносяться до аристократії.

Перший у світі пам'ятник шоколаду відкрито 1 липня 2009 року в місті Покрові Володимирської області. Як встановлено сучасною наукою, в шоколаді є елементи, сприяючі відпочинку і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів — гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.

Є також гіпотеза, згідно з якою шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний уповільнювати процеси старіння. Але ось у чому вчені одностайні, так це в запереченні здатності шоколаду знижувати масу тіла! Адже добре відомо, що шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями.


Немає коментарів:

Дописати коментар