понеділок, 13 липня 2020 р.

Добірка книг про розвиток емоційного інтелекту для педагогів та учнів.
Якось американський актор Девід Карузо сказав: «Важливо розуміти, що емоційний інтелект – це не тріумф серця над розумом. Це унікальне поєднання одного й іншого – розуму та емоцій». Що ж таке емоційний інтелект? Це набір навиків для розпізнавання своїх почуттів та емоцій інших. Це вміння керувати своїми емоціями для швидкого й оптимального вирішення життєвих завдань. 
Розвиток емоційного інтелекту – «ключ» до гармонійного життя! Чому б не провести вільний час із користю? Ми підготували для вас добірку книг, які допоможуть розпізнавати і контролювати власні емоції. Звісно, лише читання не допоможе. А от постійна робота над собою точно принесе бажані результати! 

1. Деніел Ґоулман «Емоційний інтелект» 

На думку психолога Деніела Ґоулмана, наші емоції відіграють значно більшу роль у досягненні успіхів у сім'ї та на роботі, ніж прийнято вважати. 
Чи можна виміряти емоційний інтелект за принципом, схожим на вимірювання IQ? Які є відмінності між інтелектуальними здібностями та емоційним інтелектом людини? Може, ви бажаєте дізнатися, як навчитися приборкувати гнів? Чи можна виправити емоційні моделі, закладені в людині, коли вони гальмують її рух до кращого?
Відповіді на ці та інші запитання є у книзі Деніела Ґоулмана! Вона буде корисною не лише викладачам, а й учням та їхнім батькам.

2. Сьюзен Девід «Емоційна спритність. Як почати радіти змінам і отримувати задоволення від роботи та життя»

Сьюзен Девід присвятила понад 20 років вивченню емоцій. Вона переконана в тому, що відчуття страху, тривоги та нейрохімічна система в цілому керують нами в різних життєвих випробуваннях. 
Авторка вчить своїх читачів підлаштовуватися під мінливий світ подій задля уникнення стресів, негативних думок і почуттів, та впевнено рухатися вперед! 
Ця книга допоможе вчителям зрозуміти суть своїх емоцій та навчитися жити з ними у злагоді. Це не так вже і просто, але можливо!

3. Бенджамін Гарді «Не примушуй себе. Альтернатива силі волі»

Як часто ви обіцяєте собі менше залипати у смартфони, відмовитися від їжі пізно ввечері, кинути палити чи, наприклад, із наступного тижня почати займатися спортом і харчуватися лише здоровою їжею? 
Список шкідливих звичок, із якими важко боротися, можна продовжувати до безкінечності! Коли не вдається виконувати обіцянки, людина звинувачує себе, списуючи на слабку силу волі.
Автор книги відкриває читачам незвичайний спосіб мотивації, що допомагає змінити життя на краще! 

4. Брюс Паттон, Дуглас Стоун, Шейла Хін «Складні розмови. Як обговорювати те, що хвилює найбільше» 

Автори книги розробили структуровану інструкцію про те, як вести «складні розмови». Що робити, якщо ви у бесіді зайшли у глухий кут? Як діяти, коли між вами та вашим співрозмовником пролягла прірва непорозуміння? 
Завдяки цій книзі ви навчитеся шукати шляхи порозуміння, дізнаєтеся, як діяти, коли вас не слухають або слухають, але не чують. 
Крім того, тут є конкретні поради, як можна розпочати неприємну розмову та варіанти безконфліктного врегулювання ситуацій. 

5. Сьюзан Форвард, Донна Фрейзер «Емоційний шантаж. Коли люди з вашого життя використовують залякування, обов'язки та провину, щоб маніпулювати вами»  

Чи часто вами маніпулюють? А чи можете ви з легкістю розпізнати шантаж/маніпуляції в розмовах? У будь-якому разі, варто опанувати це мистецтву!
Авторка книги розповідає читачам про те, як  зберегти та покращити стосунки з близькими, рідними і друзями, як позбутися комплексу провини та як не стати жертвою емоційного шантажиста. 
Книга ознайомить педагогів із 4 типами шантажистів, 17 способами тиску на жертву шантажу, 112 прикладами з реального життя авторів книги та методами для відновлення здорових стосунків.

6. Валерія Козлова «Технологія EQ-BOOST. Як використовувати емоційний інтелект у бізнесі та житті»

Мабуть у кожної людини бодай раз була ситуація, коли вона ухвалювала рішення на емоціях, а потім шкодувала про наслідки. Буває й навпаки: людина довго й нудно зважує всі переваги та недоліки різних рішень, прогнозує можливі наслідки і... помиляється. Чому? Бо дедлайни активізують емоції і вимикають раціональне мислення!
Валерія Козлова ділиться зі своїми читачами авторською методикою, яка допомагає підвищити рівень емоційного інтелекту та досягти у житті успіху. Ви навчитеся розпізнавати емоції, виходити на новий рівень довіри в колективі, зберігати емоційну рівновагу у прийнятті важливих рішень та прокачаєте навички спілкування.

7. Ліза Фельдман Барретт «Як народжуються емоції»  

Ця книга здійснює революцію в розумінні емоцій, розуму та мозку. На читача чекає захоплива подорож дивними маршрутами, завдяки яким він навчиться по-новому дивитися на емоції, взаємини з людьми і… собою. 
Нейробіолог Ліза Фельдман Барретт спростовує вже класичну теорію про універсальність та об'єктивність людських емоцій. Авторка стверджує, що у мозку немає ділянок, які відповідають за почуття. 
Тож як народжуються емоції? Що впливає на формування індивідуальних особливостей вираження почуттів? У цій книзі наявні гіпотези та навіть відкриття для сучасної нейронауки.
Безумовно, світ емоцій складний та багатогранний, тож що краще ви познайомитеся з ним, то більш гармонійним буде життя. Варто бодай на секунду забути про свої відчуття та емоції, як вони виходять з-під контролю. Подбайте про своє емоційне здоров'я!

Немає коментарів:

Дописати коментар