четвер, 10 вересня 2020 р.

10 вересня 1894 р. народився ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО

Олександр Довженко – одна з найталановитіших і надзвичайно трагічних постатей ХХ ст.  Видатний кінорежисер-новатор, «поет слова і кадру, віртуоз монтажу», самобутній письменник, мислитель і філософ краси, на Батьківщині він – вигнанець з вовчим білетом, «підкошена тінь довічного засланця і мученика за народ».

Олександр Довженко – єдиний, що й за таких умов насправді став митцем світової величини, ім’я якого входить у всі енциклопедії, антології світового кіномистецтва – прожив у культурі нетипове життя. Так він змушений був відмовитися від своїх політичних переконань, його примушували створювати антиісторичні твори. Однак правда його творчості є вищою за все це.

Великий талант, яким володів Олександр Довженко, часом трапляється раз на сто років. Його письменницька і кінематографічна діяльність залишиться не лише в українській культурній історії, але й у світовій культурі. Майстерність його фільмів, боротьба проти режиму і оспівування українства назавжди відзначили Олександра Довженка як неповторного громадянина.


Немає коментарів:

Дописати коментар