середу, 2 вересня 2020 р.



Шість справ на осінь і шість доцільних книжок: що радить команда порталу з пошуку роботи grc.ua

Цю добірку ми підготували разом із командою міжнародного кадрового порталу grc.ua (в минулому HeadHunter Україна). Його працівники точно знають, що осінь  надзвичайно активний і влучний час для нових починань. Зокрема, для пошуку роботи. Понад 83 тисячі компаній розміщують на grc.ua вакансії і більш ніж півтора мільйони кандидатів шукають на цьому ресурсі роботу. 
Ми поговорили зі спеціалістами grc.ua про те, що варто зробити восени 2020 року та які книги допоможуть вам у цих справах.

1. Зібрати команду мрії з книгою «Найсильніші» Патті МакКорд

Катерина Окунська розповіла, що з останнього прочитаного їй дуже «зайшла» книга «Найсильніші» екс-віце-президента з HR Netflix:
«Вона дуже практична  чітко прописані процеси, які мотивують людей. Про прості речі дуже живо, в легкій формі. Авторка вказує на особливу цінність роботи HRD, рекрутерів, прирівнюючи їх до бізнес-партнерів, віддаючи їм одну з головних ролей. Адже маючи у команді сильних, талановитих, успішних людей, можна досягти найвищих результатів. У той самий час, HRD мають розуміти, як працює бізнес, у чому суть продукту, і тоді між HR та іншими відділами народиться ефективний діалог. 
Вразила описана в книзі корпоративна політика, яку навіть політикою назвати складно. Зокрема, повна довіра співробітникам. Як приклад, у компанії скасували процедуру планування відпусток, і кожен може їх брати, коли вважатиме за потрібне. Отримавши такий привілей, працівники не стали брати більше відпусток, а стали краще планувати співвідношення відпочинок / робота. Багато місця тут приділяють психологічним аспектам: важливо, щоб усі в компанії розуміли стан бізнесу, плани; одним із основоположних принципів є чесність і відкритість. 
Можливо, для мене це дуже актуально, тому що зараз ми приділяємо багато часу цінностям, місії, візії. Будуємо фундамент, мотивуємо команду. А під словами CEO Netflix Ріда Хастингса мені захотілось підписатись: «Я хотів би кожен день приходити на роботу і вирішувати ЦІ проблеми з ЦИМИ людьми». Однозначно рекомендую керівникам будь-якого рівня і HR».

Побороти недоліки з книгою «П’ять вад у роботі команди. Історії реальних викликів та перемог»

Катерина Окунська каже, що їй подобається сама ідея подачі  бізнес-роман. 
«Це дуже цікаве і легке чтиво. У романі є справжні герої, кожен зі своїм характером, цілями, цінностями. Завдання керівника  об’єднати, створити команду, цілісний організм, який буде рухатись в одному напрямку». 
Управляти змінами не завжди просто, але дуже цікаво. У книжці вибудований логічний ланцюжок. Є п’ять вад, які автор детально розбирає в кожному розділі:
  1. Недовіра
  2. Безконфліктність
  3. Невимогливість
  4. Байдужість до результату команди
  5. Необов’язковість
Є вправи, які можна зробити на практиці. Завдання керівника  зібрати команду, використовуючи найкращі якості та компетенції людей, створити атмосферу довіри, де всі б могли відкрито висловлюватися, сперечатися і разом йти до спільної мети. 
Тут також описані головні принципи побудови ефективних команд, від яких залежить майбутнє компанії та її розвиток. Класно, що є живі діалоги: як розрулювати ситуації, коли не всі вірять в ідею, як згуртувати команду навколо однієї мети. Дуже прозоро описані поведінка лідера та його внутрішній стан при ухваленні складних рішень.
Однозначно рекомендую лідерам команд і тим, хто займається організаційним розвитком. Та і взагалі всім, хто є частиною команди».

3. Взяти на озброєння правила Рея Даліо з книгою «Принципи. Життя і робота»

Лариса Онипко розповідає, що минулого року ця книжка зробила її осінь і стала джерелом осяянь і натхнення. Начебто все просто, але в ній стільки сенсу і глибини.
«Рей Даліо  один із найбагатших і найвпливовіших людей планети, творець найбільшого в світі хедж-фонду Bridgewater. Він  self-made man, тобто той, хто зробив себе сам. До книги вплетена історія життя Рея Даліо, життєві правила, принципи стійкості та підходи до професійної діяльності. Його корпоративну культуру можна назвати культурою «радикальної правдивості» і «граничної прозорості». Жити в такій культурі нелегко, адже кожен може сказати, все, що він думає, незважаючи на посади і статуси. Це сміливо, непросто і завжди змушує виходити з зони комфорту. Але формула Рея  Рефлексія + Біль = Розвиток  це шлях до кращого версії самого себе, шлях до успіху.
Книгу можна розібрати на цитати, і ось одна з них: «Змушуйте себе і своїх співробітників стрибати вище голови. Це основний закон природи: якщо хочете стати сильнішими, потрібно діяти на межі можливостей. Щоб бути у формі, ви з колегами маєте ставитись один до одного як тренер до спортсменів».
Книгу Рея Даліо «Принципи. Життя і робота» хочеться читати неспішно, осмислювати і аналізувати. Саме для осінніх вечорів  із чашечкою ароматного трав’яного чаю або глінтвейну, хто як любить».

4. Почати краще розуміти свої почуття та почуття інших із книгою «Емоційний інтелект»

Олександр Мельников рекомендує цю книгу як таку, що розкриває природу наших емоцій і вчить застосовувати емоційний інтелект у різних сферах життя. Крім того автор, Деніел Гоулман, зачіпає багато важливих тем: він пише про стрес, вигорання на роботі, взаємини з близькими тощо. В усіх цих царинах емоції мають велике значення.
Про емоційний інтелект мають дбати і ті, хто прагне карєрної реалізації. Дослідження показують, що soft skills (емоційний інтелект зокрема) для бізнесу часом важливіші, ніж hard skills. Ба більше, цьогорічна криза через коронавірус цю тенденцію лише посилила.

5. Зважитись на зміни з книгою «Ніколи-небудь. Як вийти з безвиході і віднайти себе»

Юлія Калашнік нагадала відомий вислів Конфуція про те, що у людини всього два життя, і друге починається тоді, коли ми розуміємо, що життя всього одне. Книга, яку рекомендує Юлія,  про те, як шукати себе в будь-якому віці, як зважитись на зміни і перестати відкладати своє життя на завтра, на потім: 
«Для мене це книга-путівник, де ти знаходиш відповіді на свої запитання. Автор описує багато прикладів з особистого досвіду, які надихають, і після прочитання книги залишається непередаване бажання діяти і йти вперед! Вона читається дуже легко і актуальна до прочитання в будь-який час».

6. Влаштувати антирелакс із книгою «Пекельний тиждень. Сім днів на повну силу»

Всі встигли відпочити за літо? Юлія Дрожжина радить восени влаштувати собі «пекельний тиждень».
«Порада вийти з зони комфорту зустрічається ледь не в кожній другій книжці. Проте часто вона звучить доволі абстрактно. Куди вийти і як саме? Читачеві слід переїхати на рік на Аляску чи достатньо буде почати робити руханку вранці? Книга Ларссена чудова тим, що дає план дій  конкретний і обмежений у часі. Адже коли ти знаєш, що протриматись потрібно лише тиждень, стає легше. Автор не просто мотивує, а розповідає, що варто зробити, щоб змінити життя та віднайти приховані резерви. Звісно, тижня замало для докорінних трансформацій. Але це чудовий початок». 

Немає коментарів:

Дописати коментар