неділю, 17 травня 2020 р.

11 книжок про інші країни: близькі й далекі, сучасні та прадавні, справжні й вигадані

Вирушити у мандрівку, не полишаючи улюбленого місця для читання, — це просто з зимовим YakabooBingo. Валізи не потрібні, закордонний паспорт теж — тільки одна з цих книжок.
Фентезійний всесвіт, який розташувався десь на території африканського континенту, в його лісистій та гірській частині, серед повноводних рік та близько до океану. Тут колись була магія, та її винищили як загрозу для монархії. А разом з нею повбивали чарівників, які не змогли себе оборонити. Та стародавні боги вирішили, що хочуть повернутись, і обрали, хто вершитиме їхню волю. У центрі цього роману трійка героїв — Зейлі, Амарі та Інан, — і кожен з них матиме що сказати про найбільшу пригоду їхнього життя.
У цій книжці можна побачити будь-яку країну, бо кожна стикалась з популістами та руйнівними наслідками їхньої балаканини. Від м’якої демократії до тиранії, виявляється, не так багато кроків. Але вони мають бути послідовними — і в один не прекрасний момент «свій хлопець» перетворюється на свавільного царя. Яка від цього панацея? Щонайменше: шукати реальних справ та обіцянок, які можуть бути виконані, а не того, що ви понад все хочете почути. Демократія потребує діалогу, а не гри в одні ворота.
Британка переїхала до Данії — і ось що з цього вийшло. Як вона шукала хюґе — істинний затишок та рівновагу, притаманні данській культурі. Та чи все так безхмарно у найщасливішій країні у світі? Гелен може порівняти зі Сполученим королівством, тож вона препарує освітню систему, погляди та данські преференції, а також захоплюється місцевою випічкою та мінімалістичним дизайном. Вона виділяє, що можна одразу переймати у данців, щоб зробити своє життя комфортнішим, а у що не варто заглиблюватись, бо воно не приживеться.
Вільна Америка, звабливий Нью-Йорк, пристрасний Мангеттен. Історія про можливість робити вибір і щастя бути жінкою, про свободу, яку треба мати сміливість взяти. Сюжет закручується навколо Вівіан. Її виключають з коледжу, та ця подія не стає для 19-річної дівчини трагедією, радше новою можливістю — вона потрапляє до Великого яблука, до самого осердя богемного життя. Юнка не може встояти перед спокусами, які оточують її. Та й чи варто? Чи треба бути у всьому правильною, щоб прожити життя добре?
Здавалося б, про що можуть говорити відома письменниця та проблемна дівчина-підліток? Та про все, якщо так розібратись. Це листування тривало десятиліттями, і воно було потрібне їм обом. Вони багато говорять про Швецію та знайомі місця, діляться враженнями про мандрівки, а ще Сара багато розповідає про своє не вельми вдатне життя. Але чогось вона не договорює, щось ятрить цю дівчинку зсередини, тож будьте готові до несподіваної кінцівки, до листа, який вона напише своїй подрузі Астрід останнім.
Римська імперія — клубок чвар, а пост імператора під постійним прицілом заколотів сенаторів. Гай Германік з роду Юліїв не був першим у черзі на престол, та все ж посів його. Яким був Каліґула в юності? Зухвалим розумником, який чудово розумів, коли варто тримати свою думку при собі. Кмітливий та гнучкий хлопчисько невдовзі очолить Рим! Каліґула прагнув бути демократичним, але влада зіпсувала його. Принаймні, таким його бачить рідна сестра, яка й веде розповідь у цьому історичному романі.
Індія без прикрас, не така, якою її бачать туристи, а поглинута сутичками, чварами, поорана прірвами кастового поділу. Десятки голосів розповідають одну історію, яку хочеться чути. Арундаті Рой знайомить читачів з гіджрами — традиційними травесті-дівами, у яких особливі права, вона показує, як життя зароджується на місці, де панувала смерть, і що боротьба аж ніяк не приречена, якщо її є кому підтримувати.
Міфи, легенди, рецепти національної кухні — все це є у збірці «Арканум» Юрія Винничука. Зрештою, якщо хочете, цю книжку можна трактувати як клаптиковий роман, головним героєм у якому є місце, народ, флора та фауна (вельми екзотична, треба сказати). Арканум розкривається перед читачем поступово, але всіх своїх таємниць не видає. Занурення у побут вигаданої країни, яка видаватиметься знайомою, адже це — безпечна гавань, внутрішня еміграція письменника, на якого тиснула брежнєвська дійсність.
Ведмідь Степан — невтомний мандрівник, та він завжди повертається додому, до своєї країни призначення, яку ще до кінця не дослідив, до своєї Тані. Він мандрує Західною Європою, зазирає до Азії, споглядає Африку, але завжди згадує про Україну, куди адресує листи. Він розповідає, що бачив, що куштував, з ким розмовляв, збирає місцеві бувальщини й обов’язково везе додому сувеніри. І кожна країна для нього — натхнення повернутись додому з яскравими враженнями та новим досвідом.
Закохана по вуха — такою Гедлі Річардсон їхала до Парижа. Вона готова йти за своїм Ернестом світ за очі, щоб плекати його мрію стати письменником, щоб бути поруч вірною компаньйонкою, щоб оберігати його. Їхній шлюб — союз однодумців, які кохають та кохані. У вирі паризької богеми, у тісній холодній квартирці, з милим Бамбі та котом, Гемінґвеї були неймовірно щасливими. От тільки «свято, яке завжди з тобою», на жаль триватиме не завжди. Та він тепло згадуватиме свою паризьку дружину.
Інсайти від данського дослідника щастя, але тут не тільки про хюґе, тобто не про хюґе зовнішнє, а про хюґе внутрішнє, про щастя, яке струменить зсередини. Як його підживлювати? Приємними спогадами. Як відібрати їх та створити для себе фундамент щастя, підкаже Мік Вікінг. Він розповість, як буквально почистити собі пам’ять (не тільки телефон і ПК цього потребують), відпустити обрАзи, а приємні спогади посилити та зробити яскравішими. Тоді зможемо потіснити Данію з п’єдесталу найщасливіших країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар