понеділок, 25 травня 2020 р.

Сімейна історія: 12 книжок про стосунки братів і сестер

Брати і сестри можуть бути найліпшими друзями або найлютішими ворогами. Між ними трапляються непорозуміння і ревнощі. А буває, ніхто не підтримає сильніше і не віддасть тобі більше любові, ніж брат чи сестра. Сиблінги — не завжди соулмейти, але коли вони мають оцю спорідненість душ, то стають майже невразливими. У цій добірці — 12 історій про сиблінгів, рідних та зведених, близнят і двійнят, тих, які стали одне для одного цілим світом, і тих, які зруйнували одне одному життя.
Нів і Лео були з двійнят, але цього ніхто б не завважив: такі різні, ще й постійно конкурують одне з одним. Одного дня їхнє змагання пішло не так, і Лео загинув. А Нів зла на весь світ — на батьків (за те, що перетворили пам’ять про сина на священний вівтар), на себе (що не може досягнути до того рівня, який Лео посідав у житті довколишніх, і що не може перестати на нього злитися). Намагаючись впоратися із цією втратою, вона й не підозрює, що от-от закохається у хлопця, в чиїх грудях б’ється братове серце.
Підлітковий роман від Тамсін Мюррей — це зворушлива історія про втрату і любов, про хворобу, яка з’їдає шмат твого життя, і про те, як відшукати своє місце у світі, який про тебе уже забув. А ще це чудово написана історія про донорство. Для цього авторка провела ґрунтовне дослідження, тому її роман відкриє вам багато приголомшливих речей, про які ви й не здогадувалися.
Нестримний, як і той вітер, на честь якого його назвали, Містраль — найстарший з-поміж братів і сестер. Тому почувається повноправним королем острова, на якому вони живуть. Ревно оберігаючи свій статус від малих, він не відчуває із ними особливої спорідненості, надто ж із братом, котрий з задоволенням вживається у життя містечка. У жилах Містраля — морська вода, збурена вітром. Він мріє про море, кидає виклик стихії і чекає, коли до його острова припливе золотоволоса Хлоя — чарівне створіння, юна дівчинка, яка пообіцяла повернутися і бути з ним королевою його острова.
Головний герой повісті Анджели Нанетті дорослішає, прощаючись зі своїми дитячими мріями, які розбиваються об скелясту реальність. Це процес доволі болісний, адже розчарування у фантазіях, планах і людях даються нелегко. Та «Містраль», попри свою загальну мінорність, —  історія чесна і не позбавлена надій. Бо після бурі завжди сяє сонце, і на Містралевому острові воно з’явиться також.
Конкуренція між сестрами — мотив не новий, але у «Безсмертя» Мілана Кундери він вплетений так несподівано, що набуває особливого сенсу. Серед героїв цього інтелектуального роману — Аньєса і Лора. Не подібні ні зовні, ні за характером, ні за ставленням до життя. Але молодша не проти запопасти дещо від старшої — то характерний жест на прощання, елегантний і хвилюючий, то звичку носити темні окуляри (одній із сестер вони справді личать, зате інша ховає за ними сльози, а отже, їй вони потрібніші, чи не так?), то чоловіка. Трикутник Аньєса-Поль-Лора й історія, яка розгортається всередині нього — одна із головних сюжетних ліній роману.
Щодо інших, то вони теж неординарні. Чого варті потойбічні розмови Ґете з Гемінґвеєм? Чи звичка автора входити у текст і кавувати зі своїми персонажами? Чи історія Беттіни, яка своєю, сказати б, фанатською нав’язливістю зуміла відхопити шматочок безсмертя у великого Ґете? «Безсмертя» вам неодмінно сподобається, якщо ви любите романи, над якими можна добряче поміркувати, а ідеї й думки для вас важливіші, ніж сюжетні повороти та балачки героїв.
У Меріт є сестра-близнючка, з якою у них нуль контакту (Меріт переконана — це тому, що сестра постійно закохується у хлопців на смертному одрі, а некрофілія — не її тема), старший брат, якого вона уникає (бо колись між ними сталося дещо жахливе, про що Меріт воліє не говорити). І лише з найменшим, зведеним братиком Мобі, у них повне порозуміння — він її обожнює, а вона підгодовує його смаколиками. Ще у їхньому домі, переобладнаному із церкви, з великим розп’яттям на кухні, живуть: тато, мачуха, яка доглядала їхню маму, коли в тої був рак; мама, яка переїхала з подружньої спальні у підвал; зведений брат мачухи, ще той вертихвіст; і хлопець сестри, в якого Меріт, здається, почала закохуватися. Збожеволіти можна, еге ж?
У цьому шарварку — критичний рівень таємниць і напруги. Кожен щось приховує, за щось переживає. І Меріт впевнена, що нікому до цього, як і до неї, немає діла. Тож перш ніж покинути усіх, пише прощального листа, в якому відкриває найстрашніші таємниці родини. І тут починається найцікавіше… Стоп, якщо ви науявляли собі огидні злочини і різні жахи, заспокою: «Без Меріт» — це не трилер, а янґ-едалт роман про стосунки в сім’ї, відповідальність, чесність і депресію. І в Коллін Гувер ця історія вдалася на диво життєствердною!
У цьому неймовірному фентезі, яке базується на африканській міфології, маємо аж два комплекти братів і сестер. Зейлі — донька сильної чарівниці, вбитої, як і решта чарівників Ор’їші, за наказом короля, що ненавидить магію. У Зейлі біле волосся, що видає її магічне походження, і несподівана місія — повернути магію у цей світ. Її брат Зайн і без жодної магії міг би стати успішним спортсменом, але має свою місію — захищати сестру, життя і майбутнє якої у цій країні завжди під загрозою (а після того, як вони встрягли у цю пригоду — особливо). 
Амарі — донька того самого жорстокого короля, яка не боїться магії, а захоплюється нею. Саме вона краде артефакт, з якого усе починається. Її брат Інан повністю поділяє позицію батька, але ще не знає, що те, чого він так боїться, росте в ньому самому.
І всі ці герої перетинаються в боях то по один, то по різні боки зброї, стають союзниками й коханцями або зраджують тих, кого люблять, змінюються самі і змінюють свою думку про близьких. І водночас намагаються здійснити пророцтво вчасно — та чи вдасться? Екзотичний світ «Дітей кістки і крові» зачаровує, адже, попри всі фентезійні особливості, в ньому так багато спільного зі світом реальним! А оповідь ведеться від імені кожного з героїв почергово, тому у вас буде нагода побачити те, що відбувається, з різних точок зору. І це — ще одна перевага роману.
Найсвіжіший наразі роман Макса Кідрука відомий насамперед своєю інтерактивністю — завдяки спеціальному додатку і qr-кодам читач може погуляти по локаціях, дізнатися більше про бекграунд героїв і навіть початитися з персонажем. Початок усій історії дає нещасний випадок, який змінив стосунки двох сестер, старшокласниці Рути і студентки медуніверу Індії. Аби виправити усе, Рута вирішує скористатися своїми особливими здібностями — вмінням змінювати минуле, дивлячись усвідомлені сновидіння. Але чим глобальніша така зміна — тим більша розплата: істоти з сірого світу уже полюють на неї…
Як завжди у Кідрука, у цьому романі всі «надприродні» речі мають своє гіпотетичне, але цілком наукове обґрунтування. Навіть описані в романі життєві драми із серії «занадто, щоб бути правдою», також мають реальні прототипні історії. Саспенс, напруга, неоднозначний фінал — у цьому романі є все, за що ми любимо творчість Макса.
Дитинство відомого зоолога і письменника Джеральда Даррела минало в оточенні птахів та звірів, за якими він спостерігав і яких селив у своєму домі, а також родичів — братів та сестри, що подекуди поводилися не менш екзотично, аніж його домашній звіринець. «Птахи, звірі та родичі» описує їхнє життя на грецькому острові Корфу, де на малого Джеррі чекають не тільки захопливі експедиції околицями, включно з нічною риболовлею, а й різноманітні яскраві події, спричинені ріднею. То сестра у спіритизм вдариться, то до брата, схильного заводити неординарні знайомства, посеред ночі заявляться приятелі з наміром продовжити вечірку в домі Даррелів, то інший брат несподівано вирішить постріляти… Словом, нудно не буває.
Ця автобіографічна повість наповнена кумедними історіями, цікавими фактами з життя фауни острова Корфу, барвистими і влучними спостереженнями Джеральда. А українське видання, оформлене детальними і дуже красивими ілюстраціями Марисі Рудської, стане ідеальним подарунком для всіх любителів природи.
Калум мріє стати кіносценаристом, але має сумніви, що це може статися з «таким, як він» — хлопчаком із нетрів маленького містечка, який більшість часу проводить сам у квартирі, доки тато їздить по всій країні, виконуючи якусь непевну роботу. Аж ось в його житті несподівано з’являється зведений брат. І це не те щоб тішить Калума. Його одноліток Сергій Жураковскі — саме той новенький, з якого вони із друзями знущаються у школі. А тепер Калум змушений ділити з ним свою спальню і спостерігати, які зміни відбуваються у житті і світосприйнятті через його непрохану появу.
Нова повість Кім Слейтер — це зворушлива і мудра історія про імміграцію, про відчуття дому і про мрію, яка має бути в житті кожного, байдуже, дорослий він чи підліток.
Класика американської літератури, роман про чотирьох сестер, які, опинившись у матеріальній скруті, підтримують одна одну і вчаться долати життєві труднощі. Вони страшенно різні за характерами, звичками та вподобаннями. Найстарша Мег — романтична і водночас відповідальна натура, Джозефіна — хлопчисько у спідниці, справжня шибайголова, Бет — тиха й сором’язлива, а Емі — мила хитрунка. Сестринська любов, вміння бачити красу довкола і знаходити радість у дрібницях та непідробна щирість приваблюють до сестер Мерч тих, хто зможе про них попіклуватися.
«Маленькі жінки» надихнули багатьох читачів по всьому світу. Її головні героїні — близькі «родички» Поліанни, Енн із Зелених Дахів та інших неповторних та життєрадісних персонажок, що стали рольовими моделями для юних дівчаток. Минулого року вийшла чудова екранізація цієї книжки, тож для повноти занурення в історію радимо оповідь про «маленьких жінок» читати і дивитися теж.
Між Балтиморськими і Монклерівськими Гольдманами трапилася жахлива Драма, й головний герой цієї історії Маркус був безпосереднім її учасником. Як сталося, що міцна дружба між братами, зведеними і двоюрідними, спричинилася до цієї трагедії? Яку роль у ній відіграла дівчина, в яку були потроху закохану усі Гольдмани? І що, врешті-решт, сталося? Секрети сімейних стосунків, замішаних на любові й ревнощах, підтримці та конкуренції, у цій родинній сазі відкриються аж наприкінці.
Варто зауважити, що хоча і в цьому, і в романі «Правда про справу Гаррі Квеберта» головний герой — письменник Маркус Гольдман, однак історії ці абсолютно автономні і жодним чином не перетинаються. Що у них є спільного, так це цікаво закручений сюжет, який змушує ковтати грубезну книжку сторінка за сторінкою.
Для подружжя Сари й Енгуса втрата доньки стала страшним ударом. Важко переживає це і її сестра-близнючка, ідентична, як дві краплі води, до загиблої. Але незабаром вона повідомляє батькам, що вони поховали не ту доньку. Лідія, яку вони оплакують, жива і тут, із ними. А померла насправді Крісті. Батьки не розуміють — чи це донька в такий несподіваний спосіб переживає смерть близнючки, чи дійсно сталася прикра помилка. Намагаючись знайти відповіді і не з’їхати з глузду, вони усамітнюються на острові. І розгортається справжня драма.
Психологічний трилер С. К. Трімейн настільки захопливий і моторошний, що, читаючи його, раз пораз відчуваєте крижаний холод по шкірі. Ігри розуму, нестримність стихії, людська трагедія — усе це поєднано в цьому романі настільки майстерно, що читати його страшно, а відірватися від нього — практично неможливо.
Коли Лів Зільбер і її молодша сестра переїджають у Лондон, у дім нового чоловіка їхньої мами, то несподівано з’ясовують, що їхня родина поповниться ще й зведеними братом та сестрою, які належать до категорії найкрутіших учнів їхньої школи. Та якщо з пихатою і неприязною сестричкою не вдається одразу налагодити стосунки, то з братом ведеться інакше. Лів мимохідь відкриває його секрет — вміння мандрувати у чужих снах. Натхненна жагою розкривати таємниці, Лів долучається до їхнього маленького гурту мандрівників у снах і знаходить тут не лише велике кохання, а й грандіозну проблему — стародавнього демона, який хоче пробудитися зі сну, вбивши когось із них.
Янґ-едалт фентезі Керстін Гір — це неймовірні пригоди, красиві локації, яскраві персонажі, переплетення почуттів і секретів, кохання і небезпеки, шкільного життя і надприродних явищ. Захопливо, сучасно, молодіжно.

Немає коментарів:

Дописати коментар