пʼятницю, 29 травня 2020 р.


Читаємо на канікулах. Добірка нешкільної літератури

Читаємо на канікулах. Добірка нешкільної літератури

ОГЛЯД
У перший день літа ми підготували добірку найцікавіших дитячих та підліткових книжок, які нещодавно з'явилися на українському ринку.
Книги-розглядалки "Рік у місті", "Рік у лісі" та "П’єр і місто лабіринтів. У пошуках викраденого Каменя"
Віммельбухи – це книжки-картинки, які можна розглядати годинами та знаходити щоразу нові та цікаві деталі. Зазвичай книги жанру віммельбух великого формату, мають досить мало тексту, або, взагалі, текст відсутній, натомість містять велику кількість детальних ілюстрацій. Іноді в книжках є завдання, які потрібно виконати, наприклад, знайти персонажа чи предмет, чи певну кількість однакових предметів.
"Рік у лісі" Емілії Дзюбак – унікальна книга для малят, яка дозволить їм дізнатися дуже багато цікавого про пори року, різних тварин і рослин та й про навколишній світ загалом. Це свого роду календар, створений польською художницею Емілією Дзюбак.
"Рік у місті" — це дванадцять картин про дванадцять місяців одного року. Кожен місяць — детально промальований "кадр" міста з усіма його мешканцями, зображеними в різних ситуаціях, за різної погоди, вдень або вночі. 
"П’єр і місто лабіринтів. У пошуках викраденого Каменя" створили Маруяма Чіхіро, Каміґакі Хіко та студія IC4DESIGN. Це історія героя, перед яким постало важке завдання: знайти злодія. І зробити це йому доведеться у місті-лабіринті.
"Мій дідусь" Катаріна Собрал
Ілюстрована дитяча книга “Мій дідусь” – історія в картинках про час, його перебіг та постійну за ним гонитву. Авторка та ілюстраторка видання, відома португальська мисткиня Катаріна Собрал, за цю книгу отримала найпрестижнішу світову премію для ілюстраторів дитячої книги International Award for Illustration Bologna Children’s Book Fair 2014.
“Мій дідусь” – це розповідь хлопчика про свого дідуся, у якого багато вільного часу. Поруч живе сусід, який ніколи не марнує ані хвилини. Книжка з яскравими ілюстраціями та історією, яка їх доповнює і розкриває, вчить насолоджуватися моментом, цінувати рідних та знаходити миті щастя в буденності. Авторка інтерпретувала в ілюстраціях графічні традиції 50-х років ХХ століття та поєднала в книжці різноманітні мистецькі алюзії.
"Хто проти суперкрутих", "Суперкруті догралися", "Привиди проти суперкрутих" А.Аудгільд Сульберґ
Дванадцятилітня Анне Беа вважає себе потворою, та й у школі на неї поглядають співчутливо. А дехто, особливо трійко крутелиць із їхнього класу, взагалі відверто з неї глумляться. Але Анне Беа доведеться поглянути в очі своїм найбільшим страхам і дати відсіч суперкрутим.
"Про малого крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову" Вернер Ґольцварт, Вольф Ерльбрух
Цю резонансну книжку, яка посягає на деякі табуйовані чи замовчувані теми в суспільстві, перекладено багатьма мовами, а тепер – і українською.
Одного ранку кріт вистромив голову з нори, і на нього впала… «ароматна» купка. По черзі він запитує голуба, коня, зайця, козу, корову, свиню та інших істот, чи це, бува, не вони зробили таку шкоду. Але звірі тут таки демонструють, який саме вигляд мала б їхня купка в цьому випадку. Тож кріт розуміє, що це не вони, і розслідує інцидент далі. Фінал у цієї книжки-картинки буде не менш кумедним, ніж уся історія.
"Як приручити дракона" Крессида Ковелл
… Ви, може, не знаєте, та колись кожен вікінг мав власного дракона. Інші народи приручали собак, коней, буйволів… А вікінги — драконів. Однак юний вікінг спершу мусив упіймати собі дракона. Це було непросто. Потім — приручити його, а це ще складніше… Коли Гиккус, син вождя племені патлатих розбишак з острова Лобур і геть не кремезний юнак, вирушив на лови свого дракона, він не сподівався, що пройти випробування буде легко. Проте, він навіть не підозрював, що їм із дракончиком Беззубком судилося стати героями!
"Детективи в Артеку" та "Детективи з Артеку. Таємниці Кам’яних Могил" Андрій Бачинський
Герої повісті – тендітна юна скрипалька Оленка та її друзі – Антон, Сашко і Сергій під час відпочинку у таборі на березі Чорного моря ­випадково дізнаються про таємницю захованих неподалік коштовностей славнозвісної Міледі, героїні роману про трьох мушкетерів. Уночі друзі таємно вирушають на пошуки скарбу, але потрапляють у вир захоплюючих пригод. Їм доведеться здійснити небезпечну подорож у печеру контрабандистів, а також вступити у справжній двобій з викрадачами музейних цінностей. Хто переможе в одвічному двобої зла і добра – підступність і ненависть, чи щирість і дружба?..
"Тім Талер, або Проданий сміх" Джеймс Крюс
Світовий бестселер про хлопчика, який жив у бідності і скруті, але вмів радіти і сміятися так щиро, що захоплювались усі навколо. Щирий, дзвінкий, наче срібний, сміх Тіма був його справжнім скарбом, та малий навіть не здогадувався про це, бо мріяв мати самокат на гумових колесах та наїстися вдосталь тістечок ― і ось одного разу… проміняв свій безцінний сміх на можливість бути багатим. Та чого варті гроші, коли ти не можеш порадіти своєму багатству чи просто посміхнутися ― і Тім вирішує повернути собі проданий сміх за будь-яку ціну, хоч це майже неможливо, бо тепер ним володіє сам барон Троч. Твір спонукає читача замислитися над поняттям щастя і важливістю грошей для нього та допоможе глибше розібратися в поняттях «бізнес», «піар», «угоди», «ділова хватка», «перемовини», «партнерство», «афера»…, над природою яких мало хто замислюється, що призводить до знецінення таких чеснот, як совість, честь, слово, благородство та людяність.
"З води у воду" Оксана Лущевська
Десятирічна Данка обожнює плавати, вода — її стихія. Дівчинка має супермету на літо – перепливти річку в її містечку. Проте боїться, що Бодя, який закохався в неї по вуха і скрізь за нею ходить, завадить їй здійснити задумане. Щоб спекатися хлопчиська, вона просить місцевого графітчика Скретча вдати її бойфренда. Та чи найкращий це план?..
"Будинок" Р. Інноченті, Дж. Патрик
Над моїми дверима викарбувано рік мого народження: 1656. Мене збудували з каменю й дерева, і за довгі століття мої вікна чимало побачили, а ринви — почули. Я був свідком, як множилися роди і падали віковічні дерева. Я чув сміх і гарматні постріли. Я пережив бурі, удари молотків, вгризання пилок — і, врешті, самота і запустіння. Аж одного разу діти, шукаючи грибів та каштанів, забігли сюди, на лісовий пагорб, і на світанку Нової доби я знову ожив. Звідси я й розкажу вам про своє життя у двадцятому столітті.
"Антарктична експедиція Шеклтона" Вільям Грілл
Це унікальна книжка британського художника Вільяма Грілла про героїчну подорож Ернста Шеклтона і його команди до Антарктиди. 2014 року видання було названо «Кращою ілюстрованою книжкою року» за версією The New York Times. Також книжка отримала премію британської Асоціації ілюстраторів у номінації «Дитяча література: нові імена» й увійшла до переліку найкращих книжок 2015 року Комітету дитячої книги США.
"Джордж і таємний ключ до Всесвіту", "Джордж і скарби космосу" та "Джордж і Великий Вибух" Стівен та Люсі Гокінґи
Геніальний фізик Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі запрошують тебе, любий читачу, у неймовірну мандрівку Всесвітом… Ти дізнаєшся, чому не варто стрибати на кометі, коли вона мчить крізь космічний простір, що таке чорні дірки, чи пощастить нам колись познайомитися з прибульцями, які зоряні системи називають потрійними, що таке адронний колайдер та інші найцікавіші загадки Всесвіту. Це не лише захоплива історія про дружбу, космічні мандри та шкільні перипетії, а й неймовірна оповідь про те, як влаштований світ, у якому ми живемо.
"Фріда" Ітзіар Міранда, Хорхе Міранда
Ця чарівна історія про Фріду Кало, мексиканську художницю, яка і сьогодні не лишає нікого байдужим. Коли Фріда була підлітком, вона потрапила в автомобільну аварію, що прикувала її до ліжка на довгий час, її спина дуже постраждала. Але дівчина знайшла собі розраду, вона почала малювати як шалена, і зовсім скоро Фріда стала всесвітньо відомою художницею.
"Кава з кардамоном", "Шоколад з чилі" та "Тирамісу з полуницями" Йоанна Яґелло
Це проста життєва історія про дівчину Лінку, яка жила в самій звичайній родині і вчилася в коледжі, але в один прекрасний день знайшла загадкову фотографію і дізналася, що у неї є сестра. Твір повний несподіваних поворотів сюжету, які захоплюють читача і не дають відірватися від книги до самого кінця. При цьому написаний роман строкатою і яскравою мовою, а події, які відбуваються з персонажами, запросто могли статися з будь-яким з читачів, що надає твору реалістичності.
"Sex. Наука в коміксах" Ларрі Ґонік, Крістін ДеВо
Ця книжка розвіює чари таємничості і водночас розганяє хмари вульгарщини, якими віддавна оповитий секс. Добрий порадник майже з усіх питань людської сексуальності. Дуже інформативний і смішний. Просвітить і старих досвідчених зубрів, і початківців. Тут є про бджілок та про рибок, але є й набагато глибше проникнення в тему.
Що ми знаємо, як воно діє, що й чому ми при цьому відчуваємо, і як робити, щоб було тільки добре й не доводилося після приємного плакати. Кохання, шлюб, випадкові зв’язки, безпечний секс — усе описано дотепно та з науковою достовірністю. Авторський задум утілено в одному з найпопулярніших книжкових жанрів — коміксі.

Немає коментарів:

Дописати коментар