вівторок, 26 травня 2020 р.

13 захопливих книг про письменників, письменництво і книжки
Щоб зрозуміти улюблені книжки глибше, корисно дізнаватися більше про письменників, які їх створили – як вони жили, в якій епосі, в якій країні, про що мріяли, чого боялися, у кого вчилися… Ми склали підбірку творів, що допоможуть у цьому, адже показують літературу з-за лаштунків. Головні герої цих книжок – письменники та книжки. Тож ця добірка допоможе легко виконати завдання під номером 10 в #YakabooBingoSummer.
 
Яна ГрицайYakaboo.ua
 
Умберто Еко, Жан-Клод Кар’єр «Не сподівайтеся позбутися книжок»
 
Ця книга – детально записана розмова між французьким сценаристом Жаном-Клодом Кар’єром та італійським письменником Умберто Еко. Два бібліофіли та затяті колекціонери рідкісних книг міркують про майбутнє паперових видань і те, чи насправді становлять загрозу електронні носії.
 
Як технічна революція змінить книгу? Чи можна говорити про смерть паперових книг? І в чому суть літератури? – цей твір шукає відповіді на багато актуальних питань та вкотре доводить – істина народжується у діалозі.
 
Мілан Кундера «Завіса»
 
Чесько-французький письменник розмірковує про історію роману, саму суть цього жанру, його закономірності та творчість найбільш яскравих представників. Зокрема, у «Завісі» можна прочитати про Мігеля де Сервантеса, Франца Кафку, Марселя Пруста та багатьох інших.
 
«Завіса» – це не лише ґрунтовна критика, а й філософська позиція самого Мілана Кундери. У цьому творі автор підсумовує власний погляд на літературу та дає читачам поштовх до самостійних досліджень та роздумів.
 
 
Леонід Ушкалов «Шевченко від А до Я»
 
Яскрава та змістовна книга про головного класика української літератури, яка буде корисною як для дорослих, що зможуть відкрити для себе Шевченка заново, так і для дітей, які матимуть нагоду зацікавитися творчістю Кобзаря.
 
Книга написана у форматі абетки, де кожна літера розповідає якийсь цікавий та неочікуваний факт з життя Тараса Шевченка. Таким чином, монументальний та стереотипний образ поета зміниться на більш щирий та людський, а отже, ближчий для всіх нас.
 
Ростислав Семків «Як писали класики»
 
У цій книзі відомий український критик та літературознавець розповідає про секрети майстерності Агати Крісті, Джорджа Орвелла, Рея Бредбері, Курта Воннеґута, Мілана Кундери, Умберто Еко та Маріо Варґаса Льйоси. Виявляється, у кожного з письменників були свої ритуали та звички, пов’язані з літературою. Агата Крісті постійно записувала вигадані сюжети, навіть якщо ними й потім не користувалася; Рей Бредбері виступав за постійність та радив писати по 1000 слів на день; Мілан Кундера цінував жвавість роману та стислість викладу.
 
Книга «Як писали класики» – це не тільки шанс дізнатися більше про культових авторів, а й мотивація для письменників-початківців, які, сидячи перед чистим аркушем, не знають, про що розповісти світові.
 
Олександр Довженко «Щоденник»
 
Особисті спогади та записи письменника і режисера, який прославив Україну на весь світ. Щоденник дає змогу дізнатися більше про внутрішні переживання Довженка та подивитися на реальність його очима.
 
«Щоденник» Довженка – це не тільки мемуари, творчі плани та хронологічний виклад подій, це і філософські роздуми про долю України, Другу світову війну, вождів того часу, людей навколо та дійсність.
 
Йенс Андерсен «Астрід Ліндгрен. Цей день і є життя»
 
Біографія великої казкарки, яка подарувала світові невгамовну Пеппі Довгапанчоху та життєрадісного Карлсона. Як виявляється, сама Астрід Ліндгрен була такою ж сміливою і так само сильно любила життя. Ця бунтарка стала духовною наставницею всієї Скандинавії та додала нових барв в історію дитячої літератури.
 
Книга Йенса Андерсена містить спогади рідних письменниці, а також її листи, уривки з щоденників та фотографії.
 
Стівен Кінг «Як писати книги»
 
«Король жахів», один з найбільш популярних письменників сучасності зібрав увесь свій літературний досвід та поділився секретами майстерності. Ця книга включає як мемуари Кінга, так і його поради про те, як писати так, аби вас читали мільйони.
 
«Як писати книги» – це не тільки філософські роздуми та рефлексії автора. Кінг оперую конкретними прикладами, що таке хороший текст, а що таке поганий. Отож, книга буде корисною і для всіх, хто прагне навчитися писати краще.
 
Ніл Гейман «Не панікуй! Історія створення книги “Путівник Галактикою “»
 
«Путівник Галактикою» – культова гумористично-фантастична серія книг Дугласа Адамса. Окрім власне 5 книг, вийшли комікси, відеогра та серіал. У 2005 році вийшов повнометражний фільм. У чому ж секрет популярності «Путівника…»? Це й намагається з’ясувати Ніл Гейман. Натхненний роботою свого колеги, англійський письменник досліджує історію створення книги, творчість самого Дугласа Адамса та його вклад в історію літератури.
 
Ніл Гейман радить пристебнути ремені безпеки, не панікувати та вирушити у незабутню космічну мандрівку.
 
Андреа Чалупа «Орвел і біженці. Невідома історія “Колгоспу тварин”»
 
«Колгосп тварин» – сильна повість-антиутопія, критика тоталітаризму та алегорія на революцію 1917 року в СРСР. Не всі знають, що першим перекладом цього твору Джорджа Орвела був український. Загалом, «Колгосп тварин» важливий не лише як літературний шедевр, а й як свідчення епохи та пересторога для всіх поколінь.
 
Журналістка Андреа Чалупа розповідає про публікацію «Колгоспу тварин», про самого Джорджа Орвела та ділиться важливими зауваженнями, які допоможуть глибшому прочитанню відомої антиутопії.
 
Іван Рябчій «Двічі по десять: обличчя і голоси»
 
Ця книга – збірник інтерв’ю з письменниками з України, Франції, Бельгії та Швейцарії. Перекладач, журналіст та критик Іван Рябчій дає читачам змогу почути голоси відомих літературних діячів нашої епохи. Книга складається з двох розділів: «Тамтешні» (Амелі Нотомб, Ерік-Емманюель Шмітт, Ніколь Лемер, Міранда Люсьєн, Франсуаза Вільмар та інші) і «Тутешні» (Валерій Шевчук, Любко Дереш, Олексій Довгий, В’ячеслав Медвідь, Дмитро Чистяк та інші).
 
Подібні збірники завжди цікаві та пізнавальні, адже у них кожен може знайти автора до душі.
 
Робін Слоун «Цілодобова книгарня містера Пенумбри»
 
Якщо ви обожнюєте книжкові магазини і мрієте там поселитися, то ця книга принесе неабияке задоволення. Окрім неповторної атмосфери, тут є і чимало таємниць та загадок, які захочеться розкривати, насолоджуючись читанням.
 
Головний герой книги – дизайнер Клей – влаштовується на роботу у книгарню, що працює цілодобово. Найбільш неочікуваними відвідувачами книгарні виявляються люди, які приходять вночі і беруть почитати книги, доступ до яких молодому продавцю заборонений. Що ж такого у цих заборонених книгах? – обіцяємо, відповідь від американського письменника Робіна Слоуна вас здивує.
 
 
Жоель Діккер «Правда про справу Гаррі Квеберта»
 
У цьому захопливому романі йдеться про письменника Маркуса Гольдмана, який у пошуках натхнення для написання своєї другої книги, звертається до старшого колеги – культового автора сьогодення Гаррі Квеберта. Втім, останній підкидає Маркусу не лише кілька літературних секретів, а й заплутану кримінальну справу – Гаррі звинувачують в убивстві. Головний герой вирішує дізнатися правду.
 
Книга «Правда про справу Гаррі Квеберта» стала бестселером у Франції, а потім і прославила свого автора на весь світ. Тепер і українські читачі мають змогу познайомитися з творчістю одного з найцікавіших сучасних письменників.
 
Анджей Стасюк «Як я став письменником»
 
Анджей Стасюк – відомий польський поет, прозаїк та драматург. Ця книга – інтелектуальна автобіографія автора, в якій він ділиться спогадами про молодість. Надзвичайно жива, смілива та цікава розповідь про те, як насправді стають письменниками – без нудних повчань, але з веселими мандрівками, рок-н-ролом, дружнім спілкуванням та божевільними витівками.
 
«Як я став письменником» і про дух епохи, і про секрет вічної молодості, і про секрет хороших текстів.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар