середу, 27 травня 2020 р.



Лапи і хвости: 5 книжок про домашніх тварин

Домашні тварини настільки давно стали невід’ємною частиною життя людини, що про те, як і коли почалося їхнє одомашнення неможливо дізнатися.
Захопливі, мудрі й дотепні казки про тварин завжди користувалися популярністю серед слухачів, і сьогодні у творах багатьох авторів зринають лапи і хвости. Історії про домашніх улюбленців – особлива категорія книжок, котрі зворушують і вчать любові до ближнього – меншого, беззахистнішого, але відданого друга. Часом вони смішні й дивакуваті, часом – щемкі й болісні, але завжди промовляють до самого серця.
Наступний перелік містить історії на будь-який смак: серйозні й кумедні, для дітей і для дорослих, зарубіжну класику та українські новинки.

«Флаш», Вірджинія Вулф
 «Флаш» – це біографічний нарис, алегорія на роман-виховання, де головним героєм постає, на диво досконалий за виглядом і чуттєвий за характером, спаніель. На долю чарівного Флаша випадає чимало пригод і поневірянь, роки затворництва в задушливій лондонській спальні, чемні паркові прогулянки на повідку, жахіття доґнепінгу посеред розбійницього кубла, мандри дорогами і водою, радощі та підступи флорентійської собачої свободи, калейдоскоп чуттів і почуттів, знайомства, ревнощі, зневіра, примирення, відданість, а, понад усе, особлива, притаманна хіба що тваринам, безумовна любов.

«Дім для Дома», Вікторія Амеліна
Новий роман Вікторії Амеліної – це досконало зважена та гармонійна, хоч і багатошарова історія однієї львівської сім’ї: старого полковника радянської авіації Івана Цілика, його дружини, двох одиноких дочок і двох онук, а ще пуделя Дома (Домініка, Доміка). І саме пес стає головним оповідачем того, що відбувається протягом 15-ти років у маленькій квартирі на вулиці Лепкого, часом заглядаючи в шпаринки минулого, беручи сліди чужих доль, вчуваючи запахи забутих і похованих таємниць.

«Бігль старший», Оксана Лущевська
Коля мріє про пса (найліпше – бігля) і дружить із сусідом дядьком Мироном. Батьки хлопця не дозволяють завести вдома собаку, інша справа – дядь Рон: йому нікого не треба питати, от тільки сам він каже, що вже застарий, аби піклуватися про тварину. Та одного осіннього дня Колька знаходить симпатичного старенького бездомного пса – на вигляд, майже бігля. Саме такого друга треба дядь Ронові, але чи зважиться він узяти до себе пса?

«Павутиння Шарлотти», Елвін Брукс Вайт
Американська класика – одна з найвідоміших казок Елвіна Брукса Вайта й одна з найдобріших історій про тварин.
Мале й напрочуд слабке порося Вілбур навряд би вижило, якби дівчинка Ферн не взяла його додому, щоби піклуватися. Зануритися в життя обори з її кумедними мешканцями – справжня пригода: тут є свині, гуси, вівці, навіть, щури і, зрештою, павучиха Шарлотта.
«Павутиння Шарлотти» – душевна, добра та щемка книжка про віддану дружбу, без зисків і засторог. Книжка для дітей і тих, хто пам’ятає себе дитиною.

«101 далматинець», Доді Сміт
Пан та пані Любенькі – щасливе подружжя, подвійно втішене, що їхні далматинці Леді та Понґо також закохані одне в одного. Щастя їхнє множиться в п’ятнадцятеро, коли в домі з’являються малі цуценята, але підступна монохромо-фешн-маніячка Лютелла де Явол має свої плани на плямистих красунчиків, точніше – на їхнє м’яке хутро. Тож далі на героїв-людей і героїв-тварин чекають викрадення й перегони, карколомні пригоди і випробування, а на читачів – сто й один відсоток задоволення.




Немає коментарів:

Дописати коментар