четвер, 14 травня 2020 р.

24 книги, про які хочеться говорити вічно. Версія Goodreads

Успішний читацький клуб має відповідати багатьом критеріям. По-перше, обговорювана книга має бути настільки хорошою, щоб навіть завантажені значним обсягом роботи члени клубу захотіли приділити годинку-другу, аби її «проковтнути». Вона також повинна налаштовувати на живу дискусію з обговорення її тематики. Не дивно, що підбір чергової книжки для зустрічей читацького клубу може здаватися непосильним завданням. Та не переймайтеся — ресурс Goodreads попорпався у своїх даних та відібрав найкращі книжки, які підходять для цієї мети.

30_31_05

Маркус Зузак «Крадійка книжок»


Книга розповідає про серйозні речі — нелегку долю однієї сім’ї в часи Другої світової війни. Недарма основним оповідачем у ній представлено саму Смерть. Якби не звичка красти книжки та талант до вигадування й розказування історій, головній героїні не вдалося би підтримувати своїх близьких. Цей твір — про хороших і світлих людей у темні та важкі часи, про вічні цінності, маленькі особисті перемоги та фатальні помилки, тож читачам знайдеться що обговорити.

30_32_05

Сьюзен Коллінз «Голодные игры»


Пригоди Катніс Евердін у тоталітарній державі майбутнього Панем не можуть не захоплювати. Фанати популярної трилогії здатні годинами обговорювати найяскравіші епізоди книги, до яких входять і моменти тріумфу, і сумні сцени смерті улюблених персонажів, і прояви неочікуваної сміливості та добродушності від героїв, за якими спочатку була закріплена роль ворогів. Це фантастика, що аж надто схожа на реальну дійсність.

30_33_05

Ентоні Дорр «Все те незриме світло»


Назва книги цілком відповідає її суті — тут і справді розповідається про «незриме», про долі людей, які залишаються поза нашою увагою, про переживання, що так ніколи і не будуть висловлені, і слова, що вже не будуть почутими. Читачам сподобається відгадувати значення численних метафор у книзі, а також роздумувати над поворотами сюжету, уявляючи, як усе могло скластися інакше, якби не купа дрібних «але».

30_34_05

Кетрін Стокетт «Прислуга»


Книгу, яка 100 тижнів протрималася у списку бестселерів New York Times, навряд чи можна назвати нецікавою. Життя трьох пересічних жінок зображено у ній у всіх його реалістичних деталях, без зайвих прикрас. Книга надихає на роздуми про роль жінки у суспільстві, її здатність досягти більшого, ніж від неї очікують обставини, та зробити світ трохи більш справедливим.

30_35_05

Джон Грін «Провина зірок»


Кохання міцніше за будь-які хвороби, біль, відстань та принципи. Його можна зустріти у найважчі моменти свого життя — як ліки для душі, рушій для руху вперед, заспокійливий засіб. Автор пише настільки проникливі речі, що під кінець книги навіть найсуворіший читач не зможе стримати сліз. Вічні питання постали перед героями книги у досить юному віці, тому їхні почуття подано більш гостро, з використанням усього спектру емоцій.

30_36_05

Ерін Морґенштерн «Нічний цирк»


Селія і Марко — чарівники, які все життя готувалися до дуелі на визначення того, хто з них більш умілий. Однак все склалося найгіршим для них шляхом: герої закохалися. До останньої сторінки читач буде в напруженні від очікування розв’язки. А вірними супутниками впродовж цієї мандрівки текстом у нього будуть магічні описи речей, пейзажів та переживань, тож стережіться — можна легко опинитися під впливом чар і прочитати цю книгу на одному диханні.

30_37_05

Пола Гоукінз «Дівчина у потягу»


Рейчел щодня їхала на одному й тому ж потязі в одне й те ж місце. Вона вважала своє життя безбарвним і пустим, в той час як сімейство, що проживало в будиночку, повз який проїжджав потяг Рейчел, на її думку, жило ідеально. Та одного разу усі заздрощі з приводу щастя знайомої незнайомої парочки розвіялися, коли героїня стала свідком містичних подій. Крізь намагання розплутати цю історію Рейчел мимоволі розплутує і таємниці власної ідентичності…

30_38_05

Ґіліян Флінн «Загублена»


Цей трилер з безліччю інтриг насправді метафорично показує перипетії шлюбу і серйозних стосунків. Вони незрозумілі, в них губишся так само, як і головна героїня цієї книги, от тільки хто справді винен у спільних проблемах — так до кінця і не зрозуміло.

30_39_05

М. Л. Стедман «Свет в океане»


Материнська любов не знає меж. Вона інстинктивна і готова зігріти своїм теплом навіть нерідну дитину. Ця книга зображує одвічну дилему: кого можна назвати справжньою матір’ю — ту, що народила, чи ту, яка виплекала і виростила? І враховуючи обставини головних героїв, на неї не так уже й легко буде відповісти.

30_40_05

Марґарет Етвуд «Оповідь служниці»


Роману є що розказати про сексизм. Ця проблематика подана у творі у гіпертрофованому вигляді, зображуючи антиутопічний світ, де жінки перебувають у ролі так званих «служниць» та знаодяться у цілковито пригнобленому становищі. То чим є ця книга — фантастикою чи сатирою на історичне становлення ролі жінки у суспільстві і поступ емансипації? Тут є що обговорити.

30_41_05

Ребекка Склут «Бессмертная жизнь Генриетты Лакс»


Авторка провела тисячі годин за проведенням інтерв’ю в людей, які знали Генрієтту Лакс, донора «безсмертних» клітин, що здатні ділитися нескінченну кількість разів. Генрієтта померла від раку, а ось її клітини живуть і досі. Їх дослідження дозволило здійснити прорив у науці. Однак ми нічого не знаємо про саму жінку і її долю. Ребекка Склут вирішила виправити цю ситуацію. Читати книжку цікаво і захоплююче.


30_42_05

Ернест Клайн «Першому гравцеві приготуватися»


Книга пророкує, що у майбутньому люди значно більше часу проводитимуть у віртуальній симуляції, а не в реальному світі. І, здається, ми наближаємося до цього невтішного майбутнього семимильними кроками. Та автор має ключ до ліпшої розв’язки…

30_43_05

Емма Доног’ю «Кімната»


Як це — вирости в кімнаті і ніколи не бачити зовнішній світ? Герою історії 5-річному хлопчику Джеку мама розповідає, що реальність дійсно обмежується кімнатою, а все, що поза нею, — вигадка. Чого Джек не знає, так це того, що його матір викрали і заточили в цьому домі в 19-річному віці, він сам — результат її постійних ґвалтувань кривдником, а світ — набагато більш складний і непередбачуваний, ніж він собі уявляє. Однак з будь-якої кімнати рано чи пізно знаходиться вихід…

30_44_05

Енді Вейр «Марсіянин»


У недалеком майбутньому група космонавтів досліджує Марс. Команда втрачає зв’язок з одним із членів групи Марком і, вважаючи, що він загинув, покидає планету. Та Марк не загинув. І його терміново необхідно повернути на Землю. Хтозна, можливо, події в цій книзі колись-таки дісно стануть жахаючою реальністю, а поки історія нагадує заплутану метафору екзистенціалізму.

30_45_05

Гарпер Лі «Вбити пересмішника»


Питання встановлення справедливості, расових протистоянь і нелегкого дитинства і досі постають у супільстві, через що цей роман можна вважати як ніколи актуальним. Класика американської літератури, читати яку варто кожному, хто хоче розібратися в тому, за якими ж законами діє соціум і що ми, люди, могли би змінити на краще.

30_46_05

Джоджо Мойєс «До зустрічі з тобою»


Біль можна перемогти завдяки коханню. Ця надзвичайна історія розповідає про те, як можна перетворити найтяжчі часи життя на хоч і коротку, але казку. Та її кінцівка є доволі суперечливою, і дискутувати на тему того, чи правильно вчинив головний герой, можна до нескінченності.

30_47_05

Вероніка Рот «Дивергент»


Усе наше життя складається з низки подій, коли нам доводиться обирати, і ця книжка показує, як вибір здатний сформувати особистість. Антиутопія, в якій становлення характеру метафорично зображується як боротьба у загадковому світі з безліччю варіантів розвитку подій.

30_48_05

Френсіс Скот Фіцджеральд «Великий Гетсбі»


Трагедія про те, що вишукане показне життя не здатне скрасити горечі власних переживань. Коли давнє кохання відроджується з новою силою, біди вже не уникнути, адже якщо людей роз’єднав час, вже складно наздогнати втрачене.

30_49_05

Фредерік Бакман «Чоловік на ім’я Уве»


Цей дебютний роман шведського журналіста та блогера оповідає про проблему віднаходження сенсу життя у досить поважному віці, коли все, що раніше любив і чим завжди пишався, почало змінюватися і приходити в занепад. Щоденну мужність жити для тих, хто залишився на задвірках суспільної уваги, надають, насправді, такі прості буденні радості, що читач буде здивований, чому він раніше не помічав настільки простого рецепту щастя.

30_50_05

Лора Гілленбранд «Незламний»


Екстримальні ситуації, надлюдські випробування і постійний стрес дозволяють перевірити людину на міцність і дізнатися, якою вона є насправді. Проявити себе в надзвичайних умовах довелося героям цієї книги. А що зробило вас незламними?

30_51_05

Крістіна Бейкер Клайн «Сирітський потяг»


Старі привиди можуть завадити розбудовувати своє майбутнє, і боротися з ними на самоті — досить важко. Історія про дружбу, пошуки рідної душі та затишку, до яких прагне кожна людина.

30_52_05

Ренсом Ріггз «Дім дивних дітей»


Талант робить усіх нас дивними для суспільства, але такими особливими і майже магічними. Ця фантастична книга здатна довести — химерність не є чимось поганим, а фантастичне знаходиться зовсім поряд, варто лише придивитися.

30_53_05

Мері Енн Шеффер, Енні Берроуз «Клуб любителей книг и пирогов из картофельных очистков»


Навіть у найпотаємнішій глибинці є місце для дивовижних пригод і нових незвичайних вражень. Ця історія — не така вже спокійна й проста, як може здатися на перший погляд, тому варто читати вдумливо, щоб повністю розгадати її секрети.

Джерело: goodreads.com

Немає коментарів:

Дописати коментар