Книги, які надихають на подорожі / фото Pixabay
Коли немає можливості відправитися в подорож, можна хоч на пару годин «виїхати» в книгу.
УНІАН склав список захоплюючих і небанальних книг про подорожі, які стануть прекрасним варіантом для відпочинку та надихнуть на відкриття нових куточків світу та України.

Книги про подорожі

Е. Гілберт "Їсти, молитися, любити"
«Їсти, молитися, любити» – це комбо з пошуків себе і оди подорожам. Ліз Гілберт так романтично розповідає про Італію, Індію і Балі, що хочеться негайно відправитися на пошуки себе саме туди.
Пікантності книзі додає той факт, що це мемуари автора. Гілберт описує свою подорож після розлучення з чоловіком і відкриття під час цієї поїздки.
Ж. Верн "Навколо Світу за 80 днів"
Якщо ви досі не прочитали цю книгу, не дивуйтеся, що в житті не вистачає пригод. В «Навколо світу за 80 днів» Верн описує незворушного англійця і його розторопного слугу, які на спір поспішають якомога швидше обітнути земну кулю. По дорозі їх, звичайно ж, чекає маса пригод. Книга написана в 1872 році, і з того часу надихала на подорожі не одне покоління людей по всьому світу.
Ільф і Петров "Одноповерхова Америка"
Адже ви чули про передачу "Одноповерхова Америка з Ургантом і Познером"? Так ось, ці двоє прямували маршрутом, описаним в однойменному творі Ільфа і Петрова в 1935-36 рр. Цікаво порівнювати враження авторів і ведучих від одних і тих же місць США з різницею в 70 років.
Навіть якщо не збираєтеся в Штати, прочитайте цю книгу - не пошкодуєте про витрачений час і зможете підтримати бесіду з колишніми з Work&Travel.
Книги про пригоди і подорожі класика / ілюстрація / REUTERS
М. Твен "Простаки за кордоном"
Велика, як називав її сам Твен, розважальна поїздка зі Сполучених Штатів в Палестину (друга назва книги — «Шлях нових паломників») через Марсель, Париж, Сицилію, Грецію і навіть Одесу з Севастополем (куди Твен потрапив за чужим паспортом) — один з найбільш цікавих і смішних тревелогів у світі.
Гр.Д.Робертса "Шантарам"
Коли читаєш «Шантарам», не віриться, що історія є автобіографічною і багато подій мали місце в реальності. Головний герой, втікши з австралійської в'язниці, під фальшивим ім'ям Ліндсей приїжджає в Бомбей і починає нове життя. Напевно, ви теж не знаєте нікого, хто б прочитав цю книгу і залишився до неї байдужим. Напевно, варто перевірити, чому.
Навряд чи є інший спосіб відчути дихання Індії так виразно. В ній завжди було щось загадкове і звабливе, що привернуло мільйони туристів в різні століття. Кажуть, там можна знайти просвіту. Але почати все одно варто з книги - можливо, вона стане вашою першою сходинкою до Нірвани. В іншому випадку ви точно нічого не втратите.
Дж.Стейнбек "Подорож із Чарлі в пошуках Америки"
Ця книга для справжніх тревелоголіків. Стейнбек писав, що від пароплавних гудків у нього волосся дибки, від звуків прогрівання мотора — тремтіння у всьому тілі, і ця книга, звичайно, для людей, здатних зрозуміти це почуття. За кілька місяців Стейнбек об'їздив всю Америку на вантажівці разом зі своїм пуделем Чарлі і описав свої спостереження в цьому романі.
Йому чудово вдалося передати побут і настрої людей. Цікаво дізнатися про те, як себе вели, розмовляли і були налаштовані люди в 60-ті роки XX століття, ще до глобалізації. Тоді говір і побут людей, що живуть в одній країні, сильно розрізнялися, завдяки чому подорожі могли перетворюватися в справжні експедиції по чужій культурі.
Агентство ReutersКниги про подорожі / ілюстрація / REUTERS
Пітер Мейл «Рік в Провансі»
Вони зробили те, про що мріють мільйони, — кинули все і поїхали жити в Прованс, де купили для себе невеликий фермерський будиночок. Вони захотіли почати нове життя — і вони його почали: нові місця, відкриття, несподівані пригоди і море смішних ситуацій — все це Пітер Мейл і його книга «Рік в Провансі». Ідеальний варіант для тих, хто мріє втекти від суєти!
Йоко Тавада «Підозрілі пасажири твоїх нічних поїздів»
На сьогодні Йоко Тавада вважається однією з кращих сучасних японських письменниць, і це абсолютно заслужено. «Підозрілі пасажири твоїх нічних поїздів» — захоплива історія молодої японської танцівниці, яка гастролює по Європі на поїзді.
Нові міста і нові, незвичайні сни і мрії... ех, читаєш і сам мрієш скоріше вирушити в таку ж пригоду! «З цього поїзда неможливо зійти. Життя — довга подорож у вагоні на нижній полиці».
П. Боулз «Під покровом небес»
Боулз — відомий американський письменник, композитор і перекладач, який подарував світові чимало цікавих книг, а кращою з них по праву вважається «Під покровом небес». Роман розповідає про подорож молодої сімейної пари по Південній Африці.
Автор напрочуд тонко описує незнайомі і часом дикі для нас пейзажі, а також місцеві звичаї. Книгу можна сміливо назвати таким собі попередженням для всіх відчайдушних мандрівників і шукачів пригод, адже автор свідомо пише про всі мінуси подібних авантюр, а також про, на перший погляд, незначних помилках, які можуть призвести до фатального фіналу. І все ж дуже захоплююче чтиво!
Адріан Гілл «На всі чотири сторони»
Адріан Гілл — дотепний і надзвичайно цікавий британський журналіст і критик. Він писав, здавалося б, звичайні записки мандрівника, але оскільки він сам по собі людина незвичайна, то і книга вийшла вже дуже захоплююча.
Японія, Америка, Африка, Шотландія, Куба, Індія — ви побачите ці країни такими, якими ніколи раніше не уявляли. Адріан Гілл немов спеціально шукає в кожній країні щось таке, що ніхто до нього не помічав. Хороший гумор і цікава манера письма як приємний бонус до самих розповідей, які викликають непереборне бажання скоріше купити квитки і відправитися в дорогу.
Книги про подорожі для підлітків / фото pixabay.com
Грег Мортенсон "Три чашки чаю"
"Три чашки чаю" — це вражаюча історія про те, як звичайна людина, не володіючи нічим, крім рішучості, здатна наодинці змінити світ. Грег Мортенсон працював медбратом, ночував у машині, а своє нечисленне майно тримав у камері зберігання. В пам'ять про загиблу сестру він вирішив підкорити найскладнішу гору К2. Ця спроба ледве не коштувала йому життя, якщо б не допомога місцевих жителів. Кілька днів, проведених у відрізаному від цивілізації пакистанському селі, потрясли Грега настільки, що він вирішив зібрати необхідну суму і повернутися до Пакистану, щоб побудувати школу для сільських дітей.
Джон Кракауер "В диких умовах"
Заснована на реальних подіях, ця книга розповідає історію Крістофера Маккандлеса – юнака, який залишив позаду успішні перспективи, відмовився від грошей і відправився в подорож по Америці, все далі й далі відходячи від цивілізації. І книга, і знятий за нею фільм викликали бурхливу реакцію і масове паломництво на Аляску, до місць кульмінації роману – настільки емоційною, захоплюючою і красивою виявилася історія молодого американського романтика.
Девід Бірн "Весь світ. Записки велосипедиста"
Об'їздивши без перебільшення весь світ, музикант, володар Оскара і Греммі, переконався, що краще всього спостерігати життя різних міст з сідла «двоколісного коня»: така точка огляду — швидше, ніж при ходьбі, і трохи вище пішоходів — не дасть занудьгувати, але при цьому дозволить розглянути міський пейзаж в деталях, недоступних пасажирам стрімко мчать автомобілів або потягів. Велосипед хороший ще й тим, що залишає час на роздуми — і Девід Бірн щедро ділиться з читачем своїми думками про самих різних речах: політиці, музиці, архітектурі, історії та особливості національного характеру.
Книги про подорожі походи / фото УНІАН
Ален де Боттон "Мистецтво подорожувати"
Чому людям так властиве «полювання до зміни місць»? Можна подорожувати, не виходячи з власного будинку? Чому під час подорожі все довкола сприймається зовсім не так, як у повсякденному житті? У книзі Алена де Боттона ви знайдете відповіді на всі ці питання. Ба більше — автор з усією переконливістю доведе вам, що люди відправляються в подорожі не тільки для того, щоб відпочити від справ і набратися вражень, але і для того, щоб випробувати ні з чим не порівнянні відчуття свободи від стереотипів і — щастя.
Петро Вайль "Геній місця"
Зв'язок людини з місцем її проживання - загадковий, але очевидний. Відає нею відомий древній genius loci, Геній місця, що зв'язує інтелектуальні, духовні, емоційні явища з їх матеріальним середовищем. На лініях перетину художника з місцем його життя і творчості виникає нова, невідома реальність, яка не проходить по відомству мистецтва, ні по відомству географії. У спробі цю реальність вловити і з'являється дивний жанр - свавільний гібрид подорожніх нотаток, літературно-художнього есе, мемуарів: результат подорожей по світу в супроводі великих гідів.
«Ukraїner. Країна зсередини»
Книга за мотивами першого кола масштабної експедиції Украї­ною, яка тривала з літа 2016-го до зими 2018-го року й охопила всі історичні регіони — від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. У книзі зібрано найяскравіші моменти з манд­рівок унікальними куточками країни: історії людей та місць, що надихають, зворушують і дивують, а також вражаючі фото, які показують Україну справжньою, несподіваною, цікавою та автентичною.

Кращі книги про подорожі: відео

Читайте і подорожуйте!