середу, 1 липня 2020 р.

Хорлупівська бібліотека філія представляє  «Зірки книжкового всесвіту».
Жорж Санд
Жорж Санд (Аврора Дюдеван) народилася 1 липня 1804 року в Парижі. Її батько, Моріс Дюпен, належав до знатного аристократичного роду, що відбувається від герцога Саксонського. Мати ж була з простої селянської родини. З цієї причини батьківська аристократична рідня недолюблювала дівчинку. Дитинство Аврора провела в Ногане, серед сільської обстановки.

Юна Аврора вчилася в англійському католицькому інституті-монастирі в Парижі. Після одержання освіти дівчина повернулася в нога, в 18 років вийшла заміж за барона Дюдевана. У цьому шлюбі народилося двоє дітей, але шлюб не пішов, і подружжя розлучилося через 8 років сімейного життя. У 1831 році після розлучення Аврора Дюдеван оселилася в Парижі.

Щоб прогодувати себе і дітей, вона зайнялася живописом по фарфору і досить успішно продавала свої витончені роботи, потім зайнялася літературною творчістю. Перший самостійний роман («Індіана»), опублікований під псевдонімом Жорж Санд, з'явився в 1832 році і мав гучний успіх. Роман піднімав тему рівноправності жінок, яке вона трактувала як проблему свободи людини.

Історії численних захоплень Жорж Санд, серед героїв яких були Альфред де Мюссе і Фредерік Шопен, були не менш знамениті, ніж її літературні романи.

У 1840-х роках Санд брала участь у виданні соціально-утопічних, левореспубліканскіх журналів і газет, підтримувала робочих поетів. Була представницею романтичної школи, прихильницею соціалістичних ідей. Брала участь в Лютневої Революції 1848 року.

Також з 1840-х років Жорж Санд була дуже популярна і в Росії: нею захоплювалися В.Г. Бєлінський, А.І. Герцен, Ф.М. Достоєвський, Н.А. Некрасов, І.С. Тургенєв, Н.Г. Чернишевський.

Її найбільш помітним твором став роман «Консуело» (1842-1843). Прообразом для Консуело послужила французька співачка Поліна Віардо.

Жорж Санд багато подорожувала і спілкувалася з відомими людьми свого часу. За своє життя вона написала десятки романів, заміток і рецензій. Творчости письменниці сформувалося багато в чому під впливом її захоплення демократичної романтикою і утопічним соціалізмом.

Революція 1848 року у Франції року розбила утопічні ілюзії Жорж Санд, і вона припинила громадську діяльність. Кінець життя провела дуже мирно в своєму маєтку в Ногане, віддана турботам про своїх онуків.

У 1854-1858 роках побачила світ її багатотомна «Історія мого життя», яка викликала великий інтерес у читачів.

Жорж Санд померла 8 червня 1876 року в Ноане (Франція).





Немає коментарів:

Дописати коментар