вівторок, 28 липня 2020 р.

Хорлупівська бібліотека філія представляє історичний хроноскоп «Цей день в історії»
День Хрещення Київської Русі – України.
Це державне свято, яке було засновано 25 липня 2008 року.
Для свята було вибрано 28 липня — в цей день відзначається пам'ять рівноапостольного князя Володимира, відомого також як Володимир Красне Сонечко. Володимир був онуком великої княгині Ольги, яка прийняла хрещення в Константинополі і намагалася прищепити своєму нащадку любов і повагу до християнської віри.

Існує легенда про те, як Володимир вибирав для свого народу підходящу релігію. Згідно з переказами, князь зробив вибір на користь православ'я під враженням від розповідей своїх посланців, яких він відправив у Константинополь і які повернулися, вражені пишнотою церковної служби.

Історично Хрещення Русі було обумовлено цілою низкою причин. По-перше, об'єднання земель вимагало відмови від племінних богів і введення монотеїстичної релігії за принципом «одна держава, один князь, один Бог». По-друге, весь європейський світ до того часу прийняв християнство. І, по-третє, прилучення до християнської культури давало країні сильний стимул до розвитку.

Володимир сприяв поширенню християнства на Русі, будував нові міста і зводив у них церкви. Слідом за Києвом православ'я прийняли і інші міста. Однак Хрещення Русі в дійсності затягнулося на кілька століть — до тих пір, поки християнство остаточно не перемогло язичницькі вірування.


Немає коментарів:

Дописати коментар