пʼятницю, 19 червня 2020 р.

Хорлупівська бібліотека філія представляє інформаційний дайджест «Читай, думай, твори»
Книги і комп'ютер
На початку ХХІ століття книга і комп’ютер є найпоширенішими та найавторитетнішими.
Ніщо в світі не вічне. Усе приходить та відходить тоді, коли прийде його час. З плином цього володаря людського життя змінюються моральні цінності, погляди, переконання. З часом змінюється і людський побут: кожна річ шукає собі більш практичні аналоги. Проте вічні речі залишаються вічними. Серед таких цінностей дотепер залишається книга.
Згадаймо вислів  Франка: «Книги - морська глибина, хто в них пірне аж до дна, труду хоч матиме вдосталь, дивнії перли виносить». Книжки завжди були найбільшими цінностями людства. Вони допомагали пізнати історію, культуру, побут та звичаї як свого, так й інших народів. Ще за часів князювання Ярослава Мудрого була створена велика бібліотека, а книги коштували дуже дорого та вважалися неабиякою розкішшю. Дозволити собі вдома мати книгу могли лише аристократи.
Книги - знак освіченості. Хороша книга завжди означала, що власник має відмінний смак. Чим більше книг має людина, тим більшу повагу виявляють до неї оточуючі.
До нещодавна книги вважалися найціннішими речами. Проте з розвитком технологій з'являються нові прилади, які, здається, приносять більшу користь людству. Сучасне інформаційне суспільство надає перевагу комп'ютерам. Ці машини витісняють все на своєму шляху. З кожним роком на виробництвах ми бачимо все більше комп ютерів та нових технологій.
Сьогодні комп’ютери активно почали заповнювати наше життя, з появою комп’ютера змінилась книга, почався період існування електронних книг. Останнє досягнення комп’ютерних технологій – «жива книга» (Living Book), яку за допомогою комп’ютера можна не лише читати, а й переглядати малюнки, чути голоси персонажів, «оживляти» ілюстрації, грати в цікаві ігри. Навіть, є такі електронні книги- ігри, які дають можливість не тільки познайомитись з авторським варіантом твору, а й самому впливати на хід сюжету.
Дійсна небезпека не в тім, що комп'ютери почнуть мислити як люди, а в тім, що люди почнуть мислити як комп'ютери.

Дехто скаже, що немає різниці між звичайною та електронною книгами. На мою думку, вона є. Та ще й яка! Варто лише взяти книгу до рук та відчути цю насолоду. Запах свіжих сторінок, дотик якісного паперу...
«Книги - це кораблі думки, мандрівні по хвилях часу, вони бережно несуть свій вантаж від покоління до покоління...».

Немає коментарів:

Дописати коментар