понеділок, 11 травня 2020 р.

Весняні книги
Коли за вікном світить сонце, співають пташки, то доповнити атмосферу може лише хороша оптимістична книга. Пропонуємо Вам підбірку книг з «весняним настроєм».
Джейн Остін, «Розум і почуття» - історія любовних переживань двох сестер - чуйної Елінор і пристрасної Маріанни, які знаходять своє місце у цьому світі. Давня Англія, щасливий фінал і безліч емоцій, які не залишать байдужою жодну жінку.
Історія двох сестер, двох характерів, різних поглядів – один з найкращих творів Джейн Остін. Класичний зразок жіночого роману ХІХ століття: глибокі почуття та реалістична дійсність. Це історія-конфлікт бажань і строгих правил буржуазного суспільства, яке жорстоко засуджувало будь-який прояв почуттів.
Ернест Гемінґвей, «Свято, яке завжди з тобою» - гімн молодості та радості на тлі історій із життя Гемінґвея в Парижі. У книзі автор ділиться своїми враженнями про події та людей, яких зустрічає в Парижі. В основному, це представники творчої інтелігенції - письменники, художники.
У творі Гемінґвей відкидає важливі глобальні та негативні теми, які так чи інакше оточують усіх героїв. Вся книга просякнута гумором. А у кожній розподілі присутній настрій Парижа: маленькі кафе, запах круасанів і смажених каштанів, дощові осінні вечори біля каміна, квітучі дерева навесні...
Сігрід Унсет, «Весна» - роман про заплутану жіночу долю, конфлікти романтичних мрій та реальності. Головні герої, пройшовши нелегкий шлях зближення, недовіри, спокуси та розчарувань, неначе після затяжної зими врешті створюють щасливу сім`ю, якій присвячують все своє життя. Роман «Весна» має непростий сюжет, який, тим не менш, закінчується щасливо.
І хоча цей твір не зацікавить любителів гостросюжетних романів, головне тут - думки і почуття героїв. Любов - вища цінність у житті, прагнення до щастя і розуміння, за що необхідно боротися. Читаючи цю книгу, здається, що розмовляєш з розумною жінкою, яка розповідає про час і про себе, - і розумієш, чому Сігрід Унсет називали «жіночим обличчям Норвегії».
Володимир Набоков, «Весна у Фіальті» - тонка розповідь про кохання і загадки долі. Чудова мова оповіді, тонкість сприйняття найбільш делікатних відтінків людських характерів. Це - сонячні сторінки, повне занурення у весняну атмосферу. Це - палітра спогадів, повернень, недомовленості і невизначеності відносин. Це - розповідь про тих, кого не зустріли; про тих, які повертаються в наше життя знову і знову; про те, що ілюзія закоханості прекрасна доти, поки її не озвучиш.
Тарас Прохасько, «ботакЄ» - оповідання, що намагаються бути нагадуванням про нескінченну різноманітність життя, життів, днів, годин. Тарас Прохасько в літературі визнає себе прихильником флористичних принципів – «описувати різноманітність форм життя у різноманітності місцевостей», не «дошукуючись причин цієї різноманітності». «ботакЄ» - зібрання описів, роздумів та історій, які повертають у дитинство, до витоків всього існуючого. А проста і близька манера письменника створює настрій спокою і ніжності.
Антуан де Сент-Екзюпері, «Маленький принц» - це «дитяча» книга для дорослих, в якій відкривається справжнє бачення світу, а людина – символ мандрівника у Всесвіті, що шукає прихований сенс речей і власного життя. Ця казка про мужність і просту, мудрість дитячої душі, такі важливі «недитячі» поняття, як життя і смерть, любов і відповідальність, дружба і вірність.
Ця книга, як і весна, повертає у дитинство – тепле і квітуче. Як казав письменник, «адже дорослі спочатку були дітьми, лише мало хто з них про це пам'ятає».
Туве Янссон та її «Країна Мумі-тролів» забезпечить оптимістичний настрій надовго. А чудові і смішні мешканці Долини Мумі-тролів навчать бачити навіть у поганому щось хороше.
Жителі Долини Мумі-тролів надзвичайно добрі та привабливі, чуйні і товариські, хоча і бувають вередливими та надокучливими. Туве Янссон вклала у свої, наче іграшкові, образи дитячі характери – такі ж наївні і зачаровані навколишнім світом. Разом з «міміками» читачі у яскравій формі гри-казки розуміють такі серйозні речі, як сенс життя, дружба, кохання, самопізнання. «Країна Мумі-тролів» - це утвердження життя як такого.
Ротраут Сузанна Бернер, «Весняна книга» розповість про мешканців містечка та події, які з ними трапилися з приходом весни. Чудове ілюстроване видання для дітей, яке стало бестселером у багатьох країнах. Цю книгу в картинках можна читати діткам уже з пелюшок. Яскраві ілюстрації покажуть, як виглядають різні звірі, розслини та люди. Що особливого в кожному мешканці містечка, які традиції бувають навесні. А короткі веселі історії чудово доповнять весняний настрій.
Гурам Петріашвілі, «Казки дідуся Ґурама» - ця незвичайна книга казок від дивовижного казкаря для усіх, хто залишається дітьми, хто не боїться мріяти і літати у снах. В одній книзі зібрано стільки мрій, стільки тепла та добра, стільки сподівань і віри, що здавалося, б ці розповіді можуть розігнати будь-яку темряву і стати жаданим промінчиком сонця. Кожна історія має свою мораль, й інколи, навіть, нагадує притчі з нотками фантазії та яскраво описаним сюжетом. Казки Ґурама Петріашвілі ніколи не здаватимуться поверхневими: в глибині сторінок ховається велика істина життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар